od Troll » 20. 04. 2017 17:22
Tak ty teploty zde v nížině, zejména ty minimální, tedy zůstaly o dost vyšší, než jsem očekával. Mráz jsme v dubnu ještě neměli, i když včera jen těsně, dnes ráno ale +1,5 st. Nicméně ve výše položených částech města a jeho nejbližším okolí bylo až kolem -3 st. Zítra to podle mě zde bude také blízko toho bodu mrazu - ve výšce už se začíná oteplovat a k ránu už se možná začne nasouvat vysoká oblačnost. Ani ten vítr se tak úplně v mé lokalitě asi neutiší. Pokud bude vůbec nějaký mráz, pod -2 st. to nepůjde zcela určitě. Úroda tedy má stále velkou šanci tuto epizodu přečkat v nížině bez větších škod. Opravdu nic výjimečného na danou roční dobu, ani z hlediska průměrných denních teplot, přesto je svým způsobem zajímavé, že v březnu takto "chladno" letos nebylo, ale to svědčí právě o jeho určité extremitě. Na SV je to jiné, denní teploty i v nižších polohách kolem bodu mrazu a až několik desítek cm sněhu je už skutečně v druhé pol. dubna méně obvyklé, ale nikoli neznámé. O horách pak nemluvím, tam se toto někdy přihodí i v květnu.
Možná zde na SZ bude z hlediska sněhové nadílky nakonec opravdu významnější další možná vlna chladného počasí koncem měsíce, za určitých okolností by od středních poloh mohl přijít slabý odvar současné situace na SV. Nicméně pokud tyto opakované chladné vpády budou trvat cca 14 dní a teploty při nich nepůjdou výrazně níže než nyní, tak se o nic neobvyklého, řekněme možná až do pol. května, prostě nejedná. Mám na mysli nikoli souvislé období současných teplot, ale střídání period s nízkými a vyššími (cca průměrnými) teplotami, jak to nyní modely cca do konce dubna naznačují. Pokud by něco takového v nezmírněném teplotním režimu ale pokračovalo i v druhé půli května, pak už by to mimořádnost rozhodně byla. Nicméně i tehdy jsou krátké epizodky se sněžením třeba ve středních polohách, celkem běžné. Nejvýraznější takovou pozdně květnovou periodu pamatuji v roce 2004, tehdy v okolí mého bydliště někdy 23. nebo 24. 5. nad cca 600 m. n. m. napadlo během noci a dopoledne až 15 cm sněhu a ten vydržel až do dopoledne 2. dne. Ranní mrazy prakticky všude mimo nížiny, i se sněhovými přeháňkami, pak byly zase na přelomu května/června po více dní někdy v druhé pol. 90. let.