od Troll » 27. 04. 2017 17:38
Ano, je to přesně jak píše Pepa. Za posledních cca 15 let jsme si na dříve normální počasí dost odvykli a tak nám takové periody připadají studené, i když z hlediska dlouhodobých průměrů tomu tak není.
Rade: neznám úplně situaci v JZ Čechách, ale sněžení ani souvislá sněhová pokrývka trvající pár hodin - max. 1 den v termínu měření (píšeš, že druhý den už byly jen zbytky) by mi u nás na SZ nepřišlo z pohledu dlouhodobějších statistik v poslední dekádě dubna v nadm. výšce kolem 400 m. n. m., zvláště pak pod horami, nic až tak neobvyklého, i když se to samozřejmě neděje každý rok. Tvá oblast myslím právě bývá, na rozdíl třeba od mé, docela často ovlivňována brázdami nízkého tlaku vzduchu nad stř. Evropou a jejich srážkovým pásmem, které umí zejména do návětrné oblasti oblasti Šumavy a severního podhůří Alp na zadní straně frontálního rozhraní přinést dost srážek a sněhovou nadílku i v pozdním jaru, v extrémních případech i na poč. léta. Tyto situace podle mě právě bývají v pozdějších fázích jara hlavní příčinou tohoto jevu, S proudění v té době přinese do Tvé lokality tipuji max. pár vloček v přeháňce, které zpravidla při sebemenším protrhání oblačnosti rychle tají, pokud by se vůbec udržely, naopak třeba na Liberecku by bylo naopak často spojeno i se sněhovou pokrývkou mimo hory. Myslím, že kdyby jsi měl třeba 100 letou řadu, odhaduji, že bys v průměru něco takového u Vás mohl zaznamenat v poslední dekádě dubna třeba 10 krát, u nás by to bylo ve stejné nadm., výšce, např. na úpatí Krušných hor, ještě častěji (i když asi také častěji ve spojení s tím S prouděním). Jiná situace by to ale byla v centru Ústí nad Labem, centru Prahy, Polabí, na jižní Moravě či dolním Poohří, tam už sníh koncem dubna by byl asi skutečně věcí výjimečnou. Nadmořská výška už v této době hraje obrovskou roli, každý metr bývá znát. Naproti tomu ve středních polohách, tj. třeba kolem 500 m. n. m., bych roky bez sněžení či krátkodobé sněhové pokrývky v druhé pol. dubna možná dokázal spočítat na prstech jedné ruky, možná 1 x za 5 let se tam pak něco podobného může přihodit i v květnu. O vyšších a horských polohách pak nemá cenu vůbec mluvit, tak je to i koncem dubna skoro samozřejmost, nehledě na kecy v některých médiích.
Jinak ta situace na V vypadá opravdu zajímavě, i když zatím jsem neměl čas jí podrobněji sledovat.