Víkendový bouřkový nářez ze severních Čech.
Prodloužený víkend 13 až 15 května nebyl ani tak dny zmrzlých mužů jako spíše "bouřlivých mužů" Rachocení hromu bylo každodenní kulisou a takto častý výskyt bouřek jsem nezažil možná několik roků!!
Pátek byl teplý a dusný den. V Praze bylo zpočátku ráno a dopoledne zataženo přes den typicky "keraunogenní počasí" Vysoko ležící cirostratus - bílé mléko krz které slunce slabě prosvítalo jako zkrz mléčné sklo a pod ním rostly dešťové kupy. Přez den bylo až polojasno a i při 21°C velmi dusno.
Odpoledne cestou do Liberce po dálnici byl vidět již rychlý vývoj kupovité oblačnosti a četné přeháňky se slabými bouřkami. Celá obloha byla brzy zaplevelena mraky Cum. congestus a Cumulonimbus. První bouřkopřeháňka před Mlad. Boleslaví, u Mnichova hradiště už slušný liják
Nad ještědským hřebenem a Libercm ležel už velký a mohutný Cumulonimbus tmavě borůvkové barvy. Pod ním byla skoro tma. U Turnova a Paceřic už jsem se dostával pod něj a byly vidět silné CG blesky práskající do země různými směry v oblasti Ještědského hřebene. Za Hodkovicemi začalo pršet. V Liberci byla silná bouřka s přívalovým deštěm
Bouřka pozděj odcházela ale silný déšť trval nejméně hodinu.
Dále cestou do Rynoltic jsem se dostal opět do další silné bouřky. Zprvu byly pod velmi těžkým mrakem sedícím na hřebenu Velkého Vápenného vidět srážkové pásy. Za Bílým Kostelem nad Nisou stěna prudkého deště a krup! Neuvěřitelně silný déšt - na silnici stála vrtva vody! Po příjezdu do Rynoltic zde byla lokální povodeň hluboké laguny vody na silnici. Voda proudila v dravých proudech po silnici a unášela proudy štěrku a bahna. Bouře trvala asi do sedmi hodin a pak odcházela k východu. I po zbytek večera byly dešťové peháňkyavšak menší intenzity.
Sobota byla polojasná až oblačná a beze srážek s teplotami kolem 20°C Tento den nebyly přeháňky ani bouřky.
Neděle byla nejprv polojasná ale už dopoledne rchlý vývoj oblačných kup a formace Cum. Congestus. V 11:30 první hrom. Od Z přicházela silná bouře s pěkně černou základnou. Pod ní běžely rychle oblaky Cumulonimbus pannus které byly světle a bylo vidět jak jsou nasávány do bouře. Následovala dosti silná bouřka opět s přívalovým deštěm po kterém byla venku téměř povodeň!
Bouřka odešla kolem 13 hodiny ale o hodinu pozděj už přicházela stejnou drahou další. ta byla již o dost slabší. Teploty byly vlivem stálých srážek nízké jen do 17°C.
Pondělí bylo podobné. po ránu polojasno ale už dopoledne formování vekých celků kup oblačnosti. V 11: 30 jako dle jízdního řádu začátek bouřky. Přecházela jižně od nás a zasáhla nás pouze okrajově. Poměrně malé jádro rychle rosto, zasáhlo oblast Podještědí a při přechodu Ještědského hřebene se rozrostlo do obludně velké bouřky s velkou elektickou aktivitou. hlasité hromy následovaly rychle po sobě. Při odchodu se objevil výhled na mračno s kypícími konvektivními věžemi a zářivě bílým vrcholem. Bouřka k sobě nasávala další vznikající oblaky a rostla jak Otesánek. Po asi hodině následovala další slabší bouřka, která šla přímo nad námi a vydatně z ní pršelo a potom později odpoledne třetí která nás míjela severně. Tento den tak procházely místem či v těsné blízkosti tři bouřky!
Celkem za čtyři dni prošlo nad místem šest konvektivních bouřek, z toho v pondělí tři!!!
Takováto četnost výskytu bouřek se jen tak často nevidí a velmi by mne zajímaly hodnoty jako CAPE index, střih větru, míra instability a další. Takovouto pěstírnu bouřek jsem snad ještě neviděl. Bohužel víkend byl jimi zkažený neboť se nedalo venku nic dělat.