od Troll » 01. 06. 2017 19:00
No pravda je ta, že období, kdy se vyskytují horké dny či vlny se prodlužuje. Letos se sice po prvních letních dnech na poč. dubna teploty cca na měsíc vrátily do normálu a s vysokými teplotami se pak opět přihlásila až 2. pol. května, ale obecně se nepochybně trvale otepluje, otázkou je jaký na tom má podíl člověk a na kolik je to důsledkem přirozených cyklů. Uplynulé horké dny na poč. týdne sice na mnohých dlouho měřících stanicích rekordy nepřekonaly, ale i tak byly jedny z nejvyšších, jaké kdy byly za posledních mnoho desítek let v květnu změřeny, teplejší byl snad jen rok 2005.
Ještě před cca 20 lety bych si jen stěží dokázal představit 36 st. v prvním červnovém týdnu, tehdy mě vyvedl z omylu rok 1998, pak jsem si říkal, že 40,2 st. jen tak nepadne, a ejhle v roce 2012, při takové krátké, nenápadné vlně horkého počasí dokonce až v druhé pol. srpna to bylo překonáno. Ještě před 5 lety bych rozhodně supertrop v září také neočekával a ono před 2 lety bylo 1.9. i přes 37 st. a tropická noc, s hodnotami dosahující až k extrémům července či srpna. Nakonec i první pol. září loňského roku nám ukázala jak vypadá vydařený vrchol léta, takže je pravda že letní dny se mohou vyskytovat v období cca 8 měsíců, tropy v období cca 6 měsíců a supertropy od konce května do první zářijové dekády-minimálně. A co je třeba arktický den, to už naopak v nížině skoro ani nevím, naposledy byl podle mě v mé oblasti alespoň ve středních polohách snad v prosinci 2010. Na druhou stranu červen ještě není ani v extrémních letech až tak horkým měsícem, extrémní července a srpny bývají o 2 i více stupňů teplejší, spíše jde v červnu o subjektivní dojem, protože třeba v srpnu jsme již na vedra obvykle do jisté míry přivyklí.
Jestli bude letošní červen opět jeden z těch horkých nebo spíše průměrných, zůstává zatím otázkou, i když pravděpodobnost teplotně nadnormálního měsíce je podle mě vysoká. A bude to již asi platit i o první dekádě, které bude teplotně hruba odpovídat červenci. Klasickou medardovskou situaci zatím ale v modelech narozdíl od některých přispěvovatelů nevidím a ni ty srážky v příštím týdnu zde podle mě nebudou žádné terno, což je zvláště nepříjemné po relativně suchém a teplém květnu, kdy od 15. 5. nespadlo téměř nic.