Já bych tedy byl asi nervoznější, kdyby srážky vymazal GFS, kterému v této situaci věřím více. Myslím, že situace bude vhodná pro vznik střihových srážek, pravda je, že se asi opět nedočkají všichni. Pro západní polovinu Čech to vidím ale docela pozitivně. Doufám právě v ten souvislý trvalejší déšť, na bouřkách mi osobně moc nezáleží.
Vzhledem k tomu, že první dekáda června bude minimálně o 2-3 stupně nad průměrem, tak si myslím, že na 99 procent bude i červen mít kladnou odchylku, jde jen o to, jak bude výrazná. Bavili jste se o změně tlakových útvarů - v létě je nejmarkantnější nárůst situací s prohlubováním brázdy nad západní Evropou a jižním/jihozápadním prouděním u nás a minimalizováním klasického západního/severozápadního přenosu, které dříve zabralo v průměrném létě třeba - 60-70 procent léta. Už to samotné má samozřejmě souvislost s oteplením letních období, jenom váhám, co je příčina a co důsledek...
V posledních 1-2 týdnů celkem nevěřícně sleduju, co GFS produkuje za teploty, hlavně pro denní hodiny. Já si i z minulých let pamatuji, že bylo vždycky nutné si přidat 2-3 stupně a jakž takž to odpovídalo. Teď v posledním týdnu byl ten rozdíl klidně 5-7 stupnů a to opakovaně. Asi použili nějakou "vadnó elektronku" nebo co. Máte taky podobný pocit nebo se mi to jenom zdá? Trochu mi to přijde, že není GFS, co se teplot týče na letošní typ léta připraven, asi něco jako když dělají na podzim vakcinu proti chřipce na zimní sezonu a nějak netrefí ty správný kmeny