Zdravím všechny přítomné diskutéry po delší době z Prostějova, zde dnes krásné horké počasí 33st., sice větrné, ale nikdy to nebude ideální. Jsem spokojen, natož, že v půlce května jsme málem ještě topili, to je fenomenální červen. Večerní koupel v bazénu s mou 7 měsíční dcerkou byla báječná. Teď před půlnocí je ještě 24st. Paráda. Včera jsem sklidil třešně, dozrály až teď, skoro o měsíc později(a to jsme v nížině), než normálně. Meruňky, které normálně začínají už touto dobou svůj dozrávací proces jsou stále zelené jako brčál. Ringle teprve ve vývinu. Zpoždění fakt jako hrom. Příroda jen dohání, co chladným počasím do půli května zpozdila. Lidi radujte se z léta a neřešte pořád sucho. Jako dítě pamatuju léta 1982 až 1984 či 1994, kdy prostějovské říčky zcela vyschly a netekl tam ani čurůček vody. Dnes tam však pořád něco ještě teče, a to na těchto říčkách nemáme žádné megalomanské stavby typu Orlíku. Že se takové roky jednou za 30 let opakují je docela v normě. Nepamatuji se, že by tehdy komunisti, kteří chtěli poručit větru a dešti, takhle tehdejší sucho medializovali. Z vyprávění babičky vím, že v padesátých a šedesátých letech bylo tolik vody, že zdejší říčky dokonce zatopily značné části Prostějova, což musela být docela síla, neboť oproti tomu zdejší povodně 1997 a 2002 byly jen jako nevinné polechtání. O toto snad nikdo v opačném extrému nestojí. Myslím, že spousta z Vás je tu zmasakrovaných probíhající mediální kampaní ohledně sucha, která se různým subjektům hodí do krámu. Nedávno jsem četl vyjádření předsedy vodařských asociací, že vody je u nás dost. Není snad rok, kdy by zemědělci neplakali. Jednou je sucho, jindy moc mokro, aby měli více dotací. Lidé nikdy spokojení nebudou, to je přeci naše vlastnost od pradávna. Za mě jsem rád, že tráva moc neroste, neboť vydatně srážkové jaro mi bohatě stačilo a při mém pracovním vytížení bych ji ani nestíhal sekat. Jak jsem psal již posledně, příroda si se současným stavem poradí, a my jsme od toho, abychom se přizpůsobili a věčně neremcali. Dnešním problémem nejsou srážky v létě, ale v zimě, kdy je jich relativně velký nedostatek, ale jednou přijde zima, kdy budeme úpět od října do dubna pod sněhem a naše sněhová mapa republiky v Krkonoších do další zimy ani nestihne roztát. Tímto se to vyrovná, ale nebude to hned. Bude to postupné. Výhled věští mírné ochlazení, doufám, že pod 20 to na Moravě nepůjde. Klidně by mi stačila jedna průměrná bouřka za 14 dnů a mohlo by být současné teplé počasí až do konce srpna
Z modelů se nedá vyčíst v současné době jistě prakticky nic, jen předpověď na nejbližší hodiny. Taky mne překvapila nízká oblačnost v Čechách, ale tu jsme taky posledně debatovali, když se vyskytne v letním období. Strašení o tom, že se za pár dnů všichni neosprchujeme, to jsou poplašné mediální zprávy.... A tak užívejte horka, běžte k vodě a nestresujte se. Ciao