Zdravím všechny zdejší diskutéry opět po delší době, co se dnes stalo v Prostějově, to pamatuju pouze z jižní Evropy resp. Itálie, kam léta jezdím na Gargáno a do Kalábrie. Dnes od 18 jsem měl hrát tenis s kolegou, místo toho jsem nevěřícně zíral až do 21:30 na oblohu a trnul, aby nepřišla apokalypsa s povodněmi a obrovským krupobitím. Navštívilo nás za toto časové období celkem 6 bouřek, poslední 7 bouřkové jádro se před hodinou u Vyškova rozpadlo. Apokalypsa krupobití nás těsně minula, zde padaly krupky cca půl centimetru velké. Naštěstí jich moc nebylo, ale o tři km západně v Mostkovicích docela velké prý malé slepičí vejce, to jsem si oddechl. Ještěže jsem nedopouštěl bazén, kde mi už 10cm chybělo na výšce, protože by mi přetekl. Po dnešních "italských" výživných bouřkových lijácích, kdy to dalo celkem necelých 60mm a to ještě mám srážkoměr trochu ve stínu květináče, takže v tom místě mi vždy naměří deště méně, než kdyby byl na otevřeném prostranství. Takže bych to tipoval celkem někde kolem 75mm. To jsem zvědav, jak po té zálivce vystřelí tráva, abych za pár dnů zase nesekal jako divej. Po dnešní málem apokalypse bych uvítal opět sušší a klidné počasí, neboť čeho je moc, toho je příliš. Kdyby to šlo, klidně bych z dnešního úhrnu 60mm poslal Pevci, ať je konečně jednou se srážkama spokojená.
Kdyby se mělo toto ještě dvakrát do měsíce opakovat, tak se obávám, že všichni uplaveme.
Za Prostějov tedy říkám, že pokud vyjde GFS hot wave po 17.7., tak co se týká srážek, jsme dneškem plně připraveni i na déletrvající epizodu bez srážek. Svůj příspěvek píši z terasy, kde i po těch lijácích je příjemných 19st., kdyby nebylo všechno totálně mokrý, ani bych neřekl, že tu nějaký eldorádo bylo. Na radaru se něco rýsuje z Rakouska, tak doufám, že to půjde východněji, ať má Pevca velké aspoň pozdní brambory. CIAO