Tak čt - so konečně skutečná chladnější letní epizodka, jinak červenec zatím asi v solidním nadprůměru, o podrobnostech ale psát nebudu, neboť jsem do 12.7. byl v zahraničí. Dnes již teploty blízké normálu či nepatrně vyšší. Včerejšek překvapil vydatnou přeháňkou, která u mě na chatě hodila za 20 min. skoro 20 mm.
Podobně, tj. "normálně letně" bude ještě zítra a zde na S možná ještě i v úterý. St -čt vypadá na tropy, ale zde to podle mě nepůjde přes 33, max. 34 st. v nejteplejších lokalitách typu Doksany apod. Jestli bude na J a V Moravě kolem 36 st., jak CHMI nyní předpovídá, je také otázkou, spíše bych očekával rozmezí 33/35 st. nejčastěji. Na víkend tam šance na mírné ochlazení sice je značná, zejména zde na SZ, ale i tak to bude stále nadprůměr. Jak píše dididi, situace dále je velmi nejasná. Velice rychle se mohou vrátit jak tropy, tak i normální - slabě podnormální teploty a o srážkách a jejich intenzitě ani nemluvě. Jinak nyní jsou očekávány zajímavé úhrny v Řecku, i přes 300 mm za 24 hod. nevím, jak je to tam v červenci obvyklé, ale řekl bych že moc ne.
Červenec jako celek ale má silně nakročeno k teplotnímu nadprůměru, jak velkému, to ještě upřesní poslední dekáda. Nicméně může se i tak snadno stát, že nakonec nebude teplejší než uplynulý mimořádně teplý červen. Co se týče dlouhodobé předpovědi CHMI na 1. pol. srpna, tak průměr - slabý podprůměr s relativním dostatkem srážek je docela odvážná předpověď, ale kdo ví, třeba to vyjde. I když můj osobní tip je spíše i nadále převažující teplotní nadprůměr.