Edwinak: Radši se nechám příjemně překvapit
. Kolikrát už jsem takhle čekal...
Tomfik: To právě nevím, strašně rád bych našel, kde se dají dohledat data o počtu TD a další údaje ve Staňkově. Vždycky jsem info o počtu TD našel jen na Infometu ČHMÚ.
Doizer: Nemám moc co dodat, Ovar to napsal. Mapku samozřejmě sleduju každý týden a to přirovnání ke Slovensku vyjadřuje přesnost mapy. Nehledě na to, že včera a dnes přešly vydatné srážky přes všechny "červené" regiony, kromě nás
. Červená barva je i na Boskovicku, kde prosím pěkně napršelo letos téměř dvojnásobné množství srážek, než u nás a teplota je tam letos v průměru nejméně o 1,5°C nižší, téměř s absencí tropických dnů, čili odpar tak poloviční? Prostě blbost. Skutečné katastrofální sucho je anebo bylo na JZ Slovenska, na Slovácku, Znojemsku, části Hodonínska, na části JV Moravy, Litovelském Pomoraví a na JV Třebíčska. O Čechách radši nepíšu, nebo bych mohl některé Moraváky asi naštvat.
Je to stejná písnička jako v roce 2015, já alespoň jezdím a jezdil jsem dost často přes skoro celou republiku na jižní Moravu, tak to mohu srovnat. Bydlel jsem u Brna v oblasti, kde je průměr srážek ani ne 500 mm, přes dvacet let, do roku 2015 a od té doby tam jezdívám a tak mohu srovnat, že sucho tam nebylo a není větší, než je tady. A to jsem si tam zažil léta 2000, 2003, 2007, 2009, 2012 atd, kdy bylo taky horko a sucho, ale nic se nedá srovnat s tím, co tady bylo v roce 2015 nebo letos v červnu. Já, než jsem se sem přestěhoval, bych tomu nikdy nevěřil. Myslel jsem si, že tu bude chladno a vlhko. Vždyť je to skoro Šumava nad 400 metrů, žejo
, kdo by tady věřil tomu, že tu bývá takové množství tropických dnů a ohromné sucho, já před několika lety teda ne. Ale protože jsem to tolikrát viděl na vlastní oči a měl možnost srovnání, tak vidím.
Kažopádně tedy dnes pětadvacátý trop, za což jsem rád a neměnil bych, ale holt jako daň je za to to tolik omílané sucho
. Aspoň dozrají fíky, granátovníky, olivy, kiwi, kaki a další subtropy, co máme na zahradě
.