od Troll » 26. 07. 2017 17:29
No tak se nám zatím to teplotně podprůměrné období, kterým dle CHMI měly být tento a nadcházející 3 týdny, hezky "potvrzuje", mám dojem. Ta vlna v první pol. příštího týdne má šanci být nejen nejteplejším obdobím letošního léta, ale s ohledem na teploty předpokládané modely v 850 hPa možná někde i dalším pokusem o zdolání hranice 40 st., zejména ve V části střední Evropy, ale třeba to i ta Morava už konečně dá, když se jí to v srpnu 2015 těsně nepovedlo, ať nemáme čtyřicítky jen z Čech. Samozřejmě také to zatím ještě stále může být jen horká bublina, která splaskne na hodnoty pod předpovídaným rozmezím CHMI, ale zatím bych se klonil dne 1. a 2. 8. k maximům 34/38 st. s tím, že tepleji 1. v JZ polovině Čech a 2. naopak na V. Trochu mi to připomíná tu zpočátku nenápadnou horkou vlnku 19. a 20. 8. 2012, ale uvidíme.
Jinak jako teplotně podprůměrný mi nepřipadá ani tento týden, asi o 2,5 st. chladněji než normál bylo jen včera, pondělí skoro v normálu, dnešek odhadovaná odchylka -1 st., zítřek zdá se zhruba normál, nepatrně chladnější opět možná pátek, nepatrně teplejší sobota a neděle značně nad normálem, takže ať počítám jak počítám, bude to alespoň zde, zhruba přesně ten průměr. Příští týden bych pak viděl na 99% nadprůměr a asi i dost výrazný. Jsem zvědavý co udělá CHMI se svou měsíční předpovědí tentokrát - obrátí to hned do nadprůměru, nebo změní podprůmer jen na průměr a bude a doufat, že se po 5.8. výrazně a dlouhodobě ochladí?
Co se týče dnešních srážek, zatím jen v desetinách mm, nicméně teď se snad žene něco od SV z Německa na Krušné hory, tak uvidíme, co z toho bude.