Když čtu zdejší komentáře, připadám si jako Edwinak, fakt jako z jiného světa
.
Agamon: Ahoj, teď jsem nikde netvrdil, jestli je někde chladněji a někde tepleji, i když letos je rozdíl mezi S a J zřejmější, než jindy. Jednak 15 tropických dnů v Opavě se mi zdá dost vysoké číslo na letošní rok, Otice mají tuším něco přes 5, dále okolo Opavy mám také několik známých (pěstitelů), z nichž většina teploty měří (Chlebičov, Kravaře, Chuchelná, Opava, Větřkovice u Vítkova), Všichni od tam se shodují v tom, že mají studené zimy a relativně teplá a celkem stabilní léta bez extrémů. Teda až na Větřkovice, kde je to okolo 450 metrů ale je tam zima jak na Churáňově
. Bydlí tam jeden známý pěstitel, jehož bratr je blázen do meteorologie, na fóru ho zde určitě zná spoustu lidí a když srovnáváme vegetační posun, tak letos jsme o neuvěřitelný měsíc vegetačně napřed u některých rostlinných druhů, např. počátek kvetení Asimina triloba u nás: 18.4., počátek kvetení Asimina triloba Větřkovice: cca 20.5., dozrávání plodů bude mít posun podobný, resp. ve Větřkovicích většina odrůd Asimina triloba ani nedozrává.
Takto máme známé snad ve všech okresech a troufnu si říct, že mám klima ČR poměrně zmapované i díky několika stěhování a cestování v posl. letech, v podstatě je klima po pěstování můj druhý největší koníček.
Ostatně za celkové teploty dobře hovoří mapa vegetační sumy tepla na zakázku od ČHMÚ, kterou si nechal vypracovat právě pěstitel z Větřkovic, kde je patrné, že u nás je tato suma 2800°C, což je srovnatelné právě třeba s Opavou, která je ale o více než 200 metrů níže oproti nám. Nejvyšší hodnoty okolo 3000°C jsou potom na jižní Moravě, Praze a v Polabí.
Třeba ale v sousedním Tachově, který je jen o maličko výše, než my a je o asi 40 km daleko, tam je suma tepla jen 2400-2500°C. Podobně jako právě ve Větřkovicích.
Šlo mi ale o to, že si tu někteří ze Slezska stěžovali, že u nich nepršelo, přičemž mají na kontě za červenec 80 až 100 mm.