Ahoj,
Takže zkouknul jsem nejnovější ansámbly a NAO. Podle toho by tropy zde mohly strašit až do 9.8, s krátkou přestávkou pátého, požná ještě šestého srpna. Takže defacto celá první dekáda s teplotami leckde až 10 stupňů nad průměrem. Zprůměrováno, dá to oněch zmíňovaných 5-7 stupňů za dekádu.
Teploty skutečně budou stoupat na docela extrémních 34-38. Jestli to někde vyleze ke 40, je otázkou. Pravda je, že vzduch, který sem proudí, je poměrně suchý, takže potenciál k prohřívání tam skutečně bude
Nao index má stoupat ke konci dekády, zároveň v podstatě všechny ansámbly se shodují na ochlazení. Dneska.
Z výše uvedeného lze odhadnout, že druhá dekáda by mohla být teplotně snesitelnější s tím, že návrat extra horkého počasí na konci srpna není vůbec vyloučen.
Takže srpen bude jednoznačně nadporůměrný, jde jen o to, zda extrémně, nebo "pouze" v rámci relativně běžných nadnormálů.
Opačně to platí o srážkách - očekávám srpen suchý, možná druhá dekáda něco nadělí, popřípadě fronta pátého. Jenže ta bude především v bouřkovém podání, takže někde spadne měsiční úhrn a spláchne to půdu a jinde nespadne ani kapka. Takže tu nelze považovat za relevantní zdroj vláhy.
Tož tak
Netěší mně to a docela mně překvapují hlášky typu "konečně" léto. To jakože během dvou nadprůměrně teplých měsícú léto nebylo, červen přitom patřil mezi jeden z nejteplejších měsíců vůbec. To musí být 35 až 40 aby bylo jakože léto WTF? ....
Sorry za off topic, to mně dožralo
Červenec, přestože na mnoha místech slušně pršelo (Díky Bohu za to) bude mít dobré dva stupně kladnou odchylku od normálu .... Aspoň to tak vidím zde, ve Slezsku ... Jinde, kde nepršelo tolik kladná odchylka teplot bude nejspíše i větší ...
zatím