od Troll » 31. 08. 2017 20:27
Tak já nevím, ale zatím vidím ve výhledech celkem normální zářijové teploty. Dnes již jen horko těžko letní den, převažovalo oblačno, ráno a odpoledne pak zataženo s občasným deštěm a dusno. V podvečer i déšť mírné intenzity (cca 7 mm). Zítra - neděle to vypadá na typické Jiljské ochlazení, teploty pod 20 st., při trvalejších srážkách jen kolem 15 st. a věřím, že ještě nejméně dalších 10 mm spadne, ve vyšších polohách i více. Po teplotně podnormálním počátku září se v příštím týdnu teploty pravděpodobně vrátí někam k normálu, max. lehce nad něj, ale to je zatím otázka. Dále sice některé modely naznačují že bychom se mohli postupně dostat na zadní stranu TV, která by se mohla vytvořit nebo přesunout nad V Evropu, což by ještě mohlo znamenat v první pol. září letní, ojediněle snad i tropické počasí, ale je to pouze jeden z mnoha možných scénářů, kterému zatím až tolik nevěřím. Naopak se mi jeví, že první pol. září by po delší době nemusela být teplotně nadprůměrná. Na druhou stranu v nějaký dlouhotrvající chladnější mód počasí také příliš nevěřím a výraznější oteplení nejpozději v druhé pol. měsíce podle mě ještě dorazí. Ale jestli z toho bude již jen pěkné babí léto, nebo skutečné letní počasí či dokonce nějaké pozdní tropy, jako v roce 2003, si zatím netroufám odhadovat.