od Adi » 08. 09. 2017 09:57
Ahoj,
Rosťo, máš recht, akorát nemyslím, že nyní během září je našem kraji nouze o srážky.
Už jsme překročili 35 mm, což je už pomalu více, než polovina měsičního úhrnu zde. Problém byl sušší a horký srpen, který i zdejší kraj dost vysušil, takže pro iluustraci na délku rýče je vice či méně mokro, níže je půda regulérně suchá. Ostatně je to vidět na místních tocích - potok mám opět skoro na vyschnutí, přičemž naposledy pršelo předvčerejškem, kdy spadlo 5,5 mm srážek.
Ano, nyní nás čeká - aspoň zde ve Slezsku - rozloučení s létem. Zítra a možná i v neděli lze čekat letní dny. ECÁk dává pro Havířov 27 ještě i na pondělí. Nevím, stran tohoto jsem zdrženlivý, spíše to vidím na letní den zítra, v enděli oblačnou oblohu, dusno a teploty někde okolo 23-24 nad nulou, pondělek již chladnější, kdy se postupně přidá i mrholení. Zajímavější srážky snad během úterka.
Luft je skutečně nádherný, prach byl včera na jednociferných hodnotách .... Chladnější vzduch skutečně umí.
Další dny budou v oceánském režimu, přechody jednotlivých front se srážkami, to mně hodně chybělo během léta ...
Co mně těší, na další výraznější oteplení to nevypadá, spíše počasí okolo normálu stran teplot, co se srážek týče - rovněž, možná s kladnou odchylkou, což není rovněž zlé.
Tož tak
Přání bývá nebezpečně často otcem myšlenky