od Troll » 15. 10. 2017 21:00
No já bych to neviděl tak negativně. V září, a dokonce ani v 2.a 3. dekádě srpna zde žádný rekord do tepla nebyl a nyní v pol. října se při max. kolem 22/24 st. ještě nejedná o nic mimořádného. Podobně teplé dny v této době jsou ještě celkem běžné, i když asi díky už četnějším inverzím asi zrovna pro 14. a 15. 10. na některých místech bylo o pár desetin stupně tepleji, než za poslední desítky let. Ale třeba pro 17. 10. byl v minulosti ještě i v Klementinu letní den. V 850 hPa to nad 15 st. nakonec asi nepůjde a těch 12/14 st. v 850 hPa také není v říjnu nic, co by mělo vzbuzovat nějakou mimořádnou pozornost, v první pol. měsíce už kolem 15 st. ve výšce pamatuji. Čas od času se něco podobného objevuje i v závěru měsíce, jen už díky inverzi ty teploty málokdy v nižších polohách přesáhnou 20 st., zejména v druhé pol. podzimu totiž bývá za podobných situací zpravidla teplo už jen na horách.
Domnívám se, že drtivá většina lidí včetně zimofilů ještě několik slunečných a teplých dní před pozdně podzimními inverzemi a plískanicemi určitě uvítá. Já jsem si to v Krušných horách o víkendu bezvadně užil, nejteplejší den od 31. 8. a snad teprve 3. a 4. vyloženě slunečný od poč. září. Zítra, zejména na horách, pak teplo vyvrcholí...
Co se týče srážek a sucha, zde je to složitější, jak jsem už hodněkrát psal, v povrchové vrstvě půdy je mnohde po relativně vlhkém září a prvních 10 dnech října navíc téměř bez slunce, zdánlivě mokro, ale v hlubších vrstvách, na úrovni podzemních vod a také mnohé vodní toky jsou stále blízko kritického stavu. Bylo pár dní bez deště a hned jsou ty průtoky podobně nízké jako byly v létě. To by sice mohl možná částečně a dočasně vyřešit opravdu buď hodně vlhký podzim, ale dlouhodoběji pak zejména zima bohatá na sníh s jeho pomalým odtáváním v předjaří, a to nejlépe alespoň 2-3 takové zimy za sebou, pokud nebudou následovány podobně teplými vegetačními obdobími jako v posledních letech.
Jinak na poč. 3. říjnové dekády se alespoň přechodně ochladí, na průměrné / slabě podprůměrné hodnoty, na závěr měsíce to pak zatím vypadá na oteplení ve výšce, zda se bude ještě jednat o náznak babího léta s vyššími teplotami i v nížinách, nebo se teplý vzduch projeví už jen na horách nad inverzí, či zda se prosadí Z proudění je zatím nejasné. Ve hře je ale ještě i vpád chladnějšího vzduchu třeba od SV, s ranními mrazy i v nižších polohách. Co bych ale do konce měsíce spíše nečekal, je nějaký předčasný vpád zimy se sněhem i mimo horské oblasti, i když zcela vyloučit nelze ani tuto variantu. Zkrátka po 23. 10. může zatím nastat od babího léta po předzimní vpád cokoli.