No tak modely nám dávají zajímavé situace a hlavní hráči tedy evropa gfs i slušnou šanci na sněhovou nadílku. Je tam pochopitelně hodně otazníků jako kolik kde a co spadne ale to je přesně ta situace která tady asi rozpumpuje forum.
Obecně lze říct že více srážek lze očekávat na V ale s rizikem že se do toho namotají i ty kapalné a to hlavně s ohledem na teplotu ve výšce.
Poslední dva výstupy ecáku dávají připomínku na rok 1969 kdy právě v tomto čase nás to zde zasypalo z TN nad s.Itálií po dvoudením intenzivním sněžením 1/2 m sněhu a jaký vliv to mělo na zimu mám stále v paměti. Těch 50cm leželo skoro do konce března a za celou zimu jen dvě krátké a slabé oblevy a pak zase mráz i když tedy žádné arktické počasí ale doplnování s. pokrývky na 1/2 m. Její vodní hodnota byla tenkrát velmi vysoká.
No trochu jsem se zasnil na druhou stranu po tak dlouhé době by alespon něco co by se tomu přiblížilo by přijít mohlo.
Amíci jsou zase podobně naladěni v delším časovém horizontu s následnou luxusní blokací s výší nad VB i na severu což by mohlo vydržet delší čas. Docela už zajímavé směrem k vánočním svátkům. Problém je ovšem velmi ale velmi daleký výhled.
Máme co sledovat pochopitelně zvrtnout se to může všelijak tím spíše že máme opravdu velmi proměnlivou synoptiku a žádné zakonzervování nějaké situace na měsíc či ještě déle jak to bylo v předchozím čase. Ale ta proměnlivost byla patrná už v létě nyní v nadcházející zimě by nějakou stabilitu a letos možná spíše do zimy by mohla třeba na 2-3 týdny zajistit nějaká ta správně postavená TV.
Jinak v tomto týdnu se zde na rozdíl od Moravy asi trocu ohřejeme počítám že zejména ve čtvrtek se dpstaneme na nějakých +8 i když chmu dává 1-5 což je teda podle mě mimo realitu. Takže trochu houpačka