od Troll » 18. 12. 2017 22:43
Tak většina z nás už musí uznat, že šance na zimní vánoce jsou minimální. Jedinou trochu reálnější šancí by mohlo být snad neočekávané prohloubení nějakého jadérka nízkého tlaku někde třeba nad Severním mořem, což by k nám mohlo pustit, alespoň přechodně, chladnější SZ. To se sice občas i u takto zdánlivě beznadějných situací někdy stává, ale moc bych na to nespoléhal. Navíc i tak by to byla útěcha spíše jen pro vyšší polohy, šance na průnik dostatečně studeného vzduchu, aby to přineslo zimu i do nížin, by i tak byla minimální . Už před několika dny jsem uváděl, že spíše věřím té teplé variantě, nenechal jsem se zviklat úlety GFS jako někteří. Myslím, že jsem byl i jeden z prvních, kdo přišel s možností až dvouciferných teplot kolem Vánoc a bohužel asi nebudu až tak daleko od pravdy. Ta vánoční obleva zajisté postihne i hory. Jak píše dididi, není otázka zda je postihne ale jak významně. Zde asi bude nejhorší přímo vánoční období, kdy při čerstvém Z - JZ proudění ty teploty rychle vyletí nahoru, rozmezí 4/9 st. udávané CHMI je možná stále dosti při zemi, klidně z toho může být v Čechách v nejteplejším dni i 8/12 st. a dididi může na štědrý den možná atakovat i dosavadní rekordy, které má překvapivě nízké. Nepochybuji, že na další 2 sváteční dny budou ty rekordy přeci jen vyšší, protože 10 st. je v dnešní době na prosinec nic. S ohledem na dosavadní předpoklad rychlého stočení k JZ -J můžou posléze, zejména S hory, mezi svátky profitovat z inverze, ale zase lokality náchylné na fén, např. na SV, mohou mít dvojciferné hodnoty až pak.
Jestli se ještě v prosinci vrátí po svátcích nějaký náznak zimy (mimo inverze) alespoň na hory, tak až skutečně v posledních dnech roku, směrem k přelomu roku přeci jen modely trochu tápou a šance na nějaký zvrat už od středních/vyšších tam stále žije, ale klidně se vánoční obleva může protáhnout i tam až do ledna. Nižší polohy to mají spočítané, na sníh je šance možná zítra, na V pak snad i krátce ve čtvrtek a následně v sobotu a pak už je jaropodzim s 90% pravděpodobností zajištěn zdá se na hodně dlouho.
Takže mohu říci, že pokud zítra nenapadne, tak letošní prosinec a vlastně celá dosavadní zimní sezona 2017/2018 zde byla zatím bez jediného dne se souvislou sněhovou pokrývkou v termínu 7 hod. Několikrát sice sněžilo a vytvořil se poprašek či slabá pokrývka, která ale roztála max. v řádu hodin. Souvisle bílo je zde nyní až cca nad 300 m. n. m. Mám -li být upřímný, tak ani od 1. pol. ledna 2018 bych nečekal žádné zázraky, zejména pro nížiny, ale doufám, že se mýlím.