Dobrý večer -
K albedu - to je snadné - Vemte si Atlas podnebí Česka, právě se na něj dívám
Změny oblačnosti jsou poměrně značné, nejvíce ji ubylo v letním období, osobně jako laik opravdu pozoruji více jasných dní a méně mlh, to jen tak naokraj. Více slunka v létě, znamená vyšší teploty. Jednoduchá rovnice. Podobný jev je pozorován na značném území Evropy, takže nevím, čím jiným to nazvat, nežli změnou albeda? Vlastně jste mi naběhl - úbytek ledu v severních šířkách je rovněž změnou albeda a tím, že ledu je méně, situace se tedy zhoršuje. Teď je ledu díky slabému sluníču o kus více.
Stran CO2 ve výšce, kolik ho tam je, v oněch mrazivých pustinách, kde vzduch je setsakramensky řídký a CO2 , pokud je mi známo, se drží spíše v dolní části atmosféry už jen díky tomu, že je těžší?
Ona "nasycenost" koncentrace je faktem, tudíž k většímu skleníkovému efektu jaksi už nedojde, nebo se zvýší jen částečně, jak mně potvrdil můj jeden předřečník, čili jakým způsobem může tedy CO2 ještě zvětšit svou skleníkovost? Zajímá mně to.
Dále se ptám, proč je vybrán jeden plyn, který vůčihledě přírodě neškodí, snad ta moře, ale nemám to nastudované, omlouvám se, a ostatní, pardon - bordel, nikoho v těchto souvislostech nezajímá? Proč? Proč se celosvětově nebrojí proti PM, benzeopyrenům apod? Proč musíme dýchat hnůj? a pařit se každé léto v asfaltové Džungli? proč toto není nosným tématem globálního oteplení, neboť, jak jsem zde již několikrát zdůraznil, že právě tepelné ostrovy činí z měst v létě peklo a v zimě dělají ze sněhu nechutnou břečku, továrny prachem jsou schopny zaneřádit i grónský ledovec? Proč opatření, vedoucí údajně k s snížení skleníkových plynů jejich množství naopak zvýšují a všichni se tvaří, jací jsou to ekologové? Pokrytci.
Co se týče sluníčka - před pár dny byla na něm jedna skvrna. Není tedy zcela neaktivní. Ovšem je pravda, že je dole déle, než během předchozího minima. Pamatujme ovšem to, že ve srovnání se začátkem minulého století, je stále mnohem aktivnější. O vskutku snížené aktivitě se budeme bavit až za 12 let, pokud vyjdou předpovědi hlubokého minima a slabého maxima poté. Nyní nás čeká za pár let další maximum, které bude sice slabší, než ta předchozí, ale stále silnější, než kterékoliv před 60-tými léty minulého století. Znamená to ovšem pozvolnou stagnaci teplot a dvě či tři sezóny chladnější. V roce 2012 právě má nastat sluneční maximum, pokud to dobře počítám. Čili nemusí dojít k žádné době ledové, spíše opět k přechodnému oteplení. Až pak teploty půjdou ve větším měřítku dolů. Tolik mé dohady.
Zatím