od Troll » 03. 01. 2018 20:41
No já nevím, Ecák, UKMO i GEM stále dávají šanci na zimní teploty a ledové dny. Jinak slabší či silnější inverze při anticyklonální situaci, navíc pokud se jedná o proudění z kontinentu, vede k inverzi skoro vždy, jen je někdy slabě nad nulou a jindy-20 st. O jedno ani druhé sice moc nestojím, raději mám třeba S cyklonální situace, kdy často až tolik v nížinách nemrzne, ale na to, by sníh držel, to v lednu obvykle stačí, idyla zimy bývá za takové situace dobrá i v nížinách (alespoň zde) a nebývá ta proklínaná inverze, navíc pro hory bývá taková situace pravým požehnáním. Přesto teploty třeba mezi 0/-5 st. v nížinách by na tu bídu vůbec nebyly špatné, něco jako ledový den a mráz pod -3 st. jsem ostatně ještě od loňské zimy v mé lokalitě nezažil. Proto já osobně raději vydržím týden inverze se zimními teplotami, zvláště kdyby byla následována chladnějším prouděním s oceánu, než pokračování současného teplého oceánského proudění, kdy je převážně teplo i na horách. Kdyby na tohle bahno napadl sníh, stejně by to bylo o ničem, dokud to alespoň trochu nezmrzne. Takže já bych i nový Ecák bral v současné situaci všemi deseti. GFS je samozřejmě tragický, ale to už trvá docela dlouho.