od wenzel » 09. 01. 2018 21:22
Mohutnějící výše nad Ruskem pomalu začíná překvapovat. uvidíme, jak to sní ještě dopadne. Myslím, že od víkendu bude ještě chladněji, než je teď předpovídáno, chladněji na Moravě, tepleji v Čechách.
Chci ale napsat něco jiného. Předem předesílám, že moc nevěřím v předpovědi, které by nám naznačovalo chování zvířat. Nicméně v loňské zimě naše slepice téměř přestaly snášet vejce již začátkem prosince, pak přišel chladný leden. Již v průběhu mrazů začaly v lednu opět snášet a to dost, od února bylo po zimě. Letošní zimu přestaly snášel až krátce před Vánoci, trvá to doteď, snáší ještě méně než vloni. Vypozoroval jsem asi měsíční zpoždění mezi výpadkem snůšky a naopak snůška začíná asi čtyři týdny před koncem chladné periody. Co mi z toho vyplývá? Že pokud je na tom něco pravdy ( což netvrdím ), začnou mrazy kolem 20. ledna a budou trvat nejméně měsíc. Vzhledem k tomu, že sbírám vajec ještě méně než vloni, mělo by být chladné období ještě chladnější než loni v lednu. Ale, je to jen spekulace, až průběh této zimy ukáže, zda je na tom něco pravdy. Aby jste mě nepodezírali, krmím stále stejně, jsou na stále stejném místě.