m_univ: Tehdejší docela brutální ochlazení zničilo mnoho rostlin, ale vzhledem k tomu, že máme experimentální zahradu s asi 1000 druhy dřevin, tak je to logické a je mi jasné, že v našich podmínkách se musí s takovým mrazem počítat, právě proto testujeme takové rostliny, které u nás (alespoň veřejně) ještě nikdo nezkusil. Tím pádem je mi jasné, že mi tu může být vyčítáno, že sem dané rostliny nepatří, tak raději ani nebudu vyčíslovat jejich hodnotu (zničenou tehdejším mrazem), protože bych byl fakt za magora
. Co je horší, že na mnoha místech tehdejší ochlazení zničilo pěstitelům i rostliny desetiletí domestikované a trpěla i zvířata. Naštěstí to netrvalo zase tak dlouho. Ale prostě i s takovými (i ještě horšími) mrazy se na našem území musí počítat, to je mi jasné, jen říkám svůj názor, že se mi nelíbí a k ničemu prakticky nejsou. A že by se někdo těšil na suché SV proudění, osobně nechápu. Pokud k tomu není sníh. Jinak akorát zbytečně trpí jak příroda, tak lidé bez střechy nad hlavou.
Adi: U nás byl prosinec 16 cca půl stupně pod normálem, leden 17 cca 5,5 stupňů pod normálem a únor 2 nad normálem = chladná zima, za tím si stojím. Sorry jako
. Odchylka zimy -2°C
Letos byl prosinec sice celkem teplý, ale časté chladné vpády nedovolily nastartovat vegetaci. Leden je ještě teplejší (zatím), dokonce stále bez jediného mrazu, ale maxima nejsou vysoká, takže vegetace, až na výjimky (kanadské a sibiřské druhy, cibuloviny), dál nerušeně spí. Průser je právě teplo v březnu.