Hmm, koukam k nam na webkamerku a vypada to (tedka) zimne. Jinak v Praze samozrejme az na poprasene kopecky nic... Momentalne sice snezi, ale je to takove, jak tu nekdo psal, listopadove nebo breznove snezeni, moc mu nedavam.
Dalsi vyvoj, po vikendu, vypada blede, ale opravdu nema smysl brat predpoved na vic jak 3 dny vazne - podivejte se na tento tyden - predpoved se menila i v prubehu dne (!) a leckde se dost sekla
Kazdopadne, obecne lze asi rici, ze se nam proudeni zmenilo, viz analyza poslednich 15-20 let, doba na toto konstatovani je uz asi v poradku, nevim, nejsem klimatolog.
Po nekolika zde zverejnenych archivaliich jsem se podival zpetne na zimy 2015 a 16, kdy jsem zde nebyl a ani jsem nemel moc informaci, jake byly. Sledoval jsem stanici Praha-Libus, ktera je z nabizenych na In-pocasi asi nejblize me lokalite, i kdyz je o cca 100m nize a v Praze. No, nestacil jsem se divit... Pokud radim zimu 13/14 vzhledem k absenci vetsiho mnozstvi snehu k nejslabsi, co pamatuju, tak ta dalsi vypada aspon dle dat jeste hur... 2015 - uhrn snehu prosinec-brezen vseho vsudy 30cm a jen cca 10 dni se snehovou pokryvkou, rada opravdu teplych dnu
2016 trosku lepsi, i kdyz snih zachranovala jedna epizoda az na samem konci unora, jinak taky bida a casto hoodne teplo. Jen lonsky leden az do pulky unora naprosto ukazkove
Nevim, co se deje, ale i letosni zima ma zatim naslapnuto na to pokracovat v podobnem slabsim duchu... V nizsich polohach. Hory budou (snad) v pohode. Pokud se potvrdi 10 denni zpozdeni NAO/AO, tak zima kolem 25. rozhodne nebude. Tezko rict, jestli i s tim modely kalkuluji, jak razne otocily, jde preci jen o rozestaveni TU, takze asi jo a asi vychazi i z nejake predchozi zkusenosti.
No, zbytek ledna i unor mohou uz jen prekvapit. Znovu, pokud vyjde Accuweather, mohly by a ja bych velice rad pred nimi smekl. Uzivejte vikendovou zimu, zvlast, pokud treba muzete uzivat snih rovnou za barakem, nebo razite na kopecky