Ahoj,
tak u nás už máme přes 10 cm sněhu od úterý s tím, že ve čtvrtek trochu odtálo a dnes ráno byla zas chumelenice a napadlo dalších 5 čísel.. A jak tak tady čtu, tak to opravdu není všude po ČR, ale mi tu budeme mít v podstatě celý zimní týden (od úterý do úterý). A možná to je i vrchol zimy. A vzhledem k tomu, že prosinec u nás taky nebyl nijak extra teplý a že jsme měli asi tak 3krát ochlazení na víkend se sněžením s tím, že poslední víkend před vánoci napadlo asi 5 cm a vydržel sníh skoro celý týden až do čtvrtka, tak to opravdu není špatné na tu bídu, která je jinde po ČR a taky na tu bídu, která nás poslední roky provází. A to jsme taky ještě v nížinách, na hraně s pahorkatinou Podkrkonoší. Od úterý už bohužel obleva a nečekám, že by se zima do konce Ledna vrátila. Takže pokud bych měl zatím zhodnotit u nás průběh Prosince a Ledna (více než polovinu zimy), tak rozhodně se u nás neřadí k těm nejhorším.
U nás nejhorší zimy, aspoň dle pocitů byly :
1) 2013/2014 - 2014/2015 -- Obě zimy nám za celé období od začátku Prosince do konce Února v podstatě nepřinesly žádný sníh, pokud nepočítám asi dvakrát mírné pocukrování.. Prostě souvislá pokrývka ani v řádu hodin nebyla ani jednou a převažovalo sucho, mordor, mlhy ... Prostě hnus
2) 2015/2016 -- Malinko lepší než ty dvě předchozí s tím, že souvislá pokrývka v lednu vydržela asi 4 dny, bravoo
3) 2006/2007 -- Sice dosud nejteplejší zima co byla, ale přece jenom byl tam ten celý zimní týden v lednu, kdy nám tu napadlo 28 cm, což už je na nížiny velice slušný. A navíc celou zimu nebyla inverze, teplo a smrad..
4) 2007/2008 -- Taky teplá zima, ale byla už i víckrát proložena studenými epizodkami především v druhé pol. zimy.
5) Zatím 2017/2018, uvidíme jak se nám vyvede únor, ale pokud by překvapil a byl studenější a sněhovější což nikdo z nás moc nečeká, ani já ne, tak bych tuhle zimu ani neřadil mezi ty nejhorší.. Protože za mě Prosinec a Leden byly u nás dobrými měsíci čili takový průměr. V podstatě jediná extrémně teplá epizoda tu byla od vánoc do cca 10. ledna což jsou sice skoro 3 týdny, ale já beru i za úspěch, že tu tuto zimu už máme momentálně druhý týden se souvislou sněhovou pokrývkou což je opravdu velký plus.
A co se týče zimy 2016/2017 tak tu ani náhodou neřadím mezi nepovedené zimy, sice Prosince nebyl tak sněhový jako ten letošní, ale byl celkem mrazivý a hlavně jak se u nás předvedl leden, ten byl opravdu povedený, přes 3 týdny souvislá sněhová pokrývka a mrazy, co víc si přát. Únor už sice byl takový jarní, ale já už byl za to i rád. 3 týdny skvělé zimy bohatě stačí
A ještě se vrátím k té letošní.. Sice tu hodně píšete jak je nejhorší a já vás i chápu, opravdu v některých lokalitách a je jich asi hodně nejhorší být může, ale hlavní přeci je, že se na většině území dorovnává vláhový deficit od roku 2013! A to je na této zimě asi nejlepší. A navíc letošní zima na horách oproti posledním rokům je hodně vydařená, kdy naposled bylo přes 100 cm v Peci pod Sněžkou a na hřebenech 1,5m i více?? Už to rozhodně pár let bude.. A když se ještě vrátím k těm vláhovým deficitům, tak nás už si myslím, že vláhový deficit dávno nemáme, protože u nás už i loňské jaro bylo takové průměrné ohledně srážek, léto rozhodně nadprůměrné, dost často lilo a v podstatě na konci léta už jsme měli kalůže na polích. A to pokračuje přes podzim až do teď...
A abych se tady jen neohlížel do minulosti, tak si dám tip na letošní Únor jaký nás asi čeká počasí.. Myslím si, že pro hory to zůstane i nadále více než dobré a na konci února bych to viděl, že nejvyšší sněhová pokrývka by někde mohla být i přes 2 metry.. Ale pro nížiny už to bude postupně takové předjaří s tím, že sem tam nějaké ochlazení přijde a napadne sníh a vydrží třeba i 2-3 dny, ale nic dlouhodobého. To spíš věřím jako libi, že nás čeká studené jaro a opět zas ta hrozba ranní mrazíky na přelomu Dubna/Května, ale to už je daleký výhled.
Ohledně dotazu od Rade, jaká je pravděpodobnost SV proudění v únoru, viděl bych to taky jako JABO tak na 10%, bohužel, ale naděje umírá poslední
Dnes jsem se byl projít se psem v lesích a je tam opravdu krásně, všechno zapadané sněhem, tak jak to má být