Ahoj,
Dnešní Lysá hora byla skutečně nádherná . Konečně paní zima, jak má být
aspoň na horách. I tady dole se snažila. Po včerejšku 5 cm, které utály tak na 3, bohužel bez ledového dne, ten utekl o pár desetin. Nyní -4 a obloha je skoro zatažená
K výhledům: Opět je nesoulad mezi ecákem a gfs. Tentokrát bych si v delším výhledu spíše vsadil na GFS. Aspoň podle ansámblů. Ecák dává teplo už od 144 následováno tvrdým fénováním, nějak se mně to nezdá. To by byl peak i na začátku února a ten na "konkurenčních" ansámblech vidět není (spíše ochlazení) byť i s tou variantou je třeba počítat. Zejména letos jsou časté blokace, které ochlazení nepřinesou, jen teplo následováno inverzí. Přesto mě to příjde nyní jako méně pravděpodobná možnost.
Na GFS ansámblech mně zaujala ještě další věc a to ... absence srážek.
Takže v delším horizontu při očekávané blokaci, která se začíná rýsovat je v podstatě pravděpodobný dvojí scénář:
GFS - chladný sever až východ s možností slabých srážek, nebo fénování následováno inverzním rázem počasí beze srážek, nebo jen symbolického charakteru. Zde by pravděpodobně mokřeji bylo v Čechách, tam by mohlo aspoň okrajově zasáhnout frontální rozhraní od Alp. Nezastírám, že pvní scénář se mně líbí více, přestože nese s sebou riziko (skoro) holomrazů, které nejsou moc žádoucí. Žádoucí není na druhé straně ani teplé fénování, takže z toho vycházejí mrazy jako menší zlo..