Ako čítam, za ten čas čo som tu nebol sa debata nikam neposunula. Stále je to boj greena so skupinou okolo Mrs, ktorí zastávajú názorovú rovinu "kataklizmy" v dôsledku slabého nového slnečného cyklu alebo pád Golfského prúdu. Do toho sa vmiešavajú linky na texty od pána Lapina, ktorými však nepresvedčil ani jedného z tejto "kataklizmickej" skupiny. Pravdupovediac, najviac vecné mi prídu príspevky pána menom Adi, myslím si ,že vystihol podstatu problému nech je už názov tému akýkoľvek.
Čítal som tu niečo o NASA! NASA (1), podotýkam je organizácia, ktorá každý mesiac poupravuje svoje prognózy a svoje dohady mení so štartom každej novej sondy o 180 stupňov, takže až tak vážne by som týchto vedcov nebral. Nevyznajú sa ani na vlastnom prahu, nieto aby ešte mohli hovoriť do klimatológie. IPCC (2) aj keby prišla vedeckým bádaním na to ,že sa neotepluje, nikdy be to nezverejnila, bolo by to predsa fiasko a svedčilo by iba o ich vlastnej neschopnosti. Nie je podstané čo spôsobuje oteplovanie alebo či oteplovanie vôbec existuje, táto otázka bude vždy prameniť iba k hádkam a invektívam. Pravda je podľa všetkého niekde medzi krajnými názormi Greena a Mrs (týchto dvoch som si vybral ako dvoch predstavitelov opačného polu názorov). Odhliadnuc od toho, že Green sa odvoláva na (2) a Mrs na (1), pričom už vyššie v texte som spomenul prečo obidve tieot organizácie beriem s rezervou mi príde vyjadrovanie Greena aspoň na úrovni bez zbytočných invektív, druhá strana buď vytasí nejaký nepodložený názor alebo sa zníži k tomu, že Greena nazve dementom zrelým na liečbu v ústave. To ako má byť diskusia??? Takže sa opäť vrátim k pánovi menom Adi, ktorý vlastne vo svojich príspevkoch vyjadruje presne moju mienku čo ma teší, aspoň nie som sám, len nechápem prečo každá narážka na politiku, ekonomiku a riešenie problému usti k tomu, že Green napíše netahajme sem politiku a riešenie... Potom čo je zmyslom tejto debaty? Asi len tie invektíva... Pritom práve to riešenie je podstatné, riešenie zmien klímy ako takých, nie oteplovania a ochladzovania
PS som zvedavý, ktoré moje vety Mrs vytrhne z kontextu