Souhlasím s Palinator a JohnBattler, že zatím se situace vyvíjí velmi pozitivně v neprospěch mrazíků. Rovněž mám vysledováno, že právě a jedině celkově teplý duben bez prudkých změn teplot, dává nejvyšší šanci zcela bezmrazému průběhu měsíce (2009, 2013 a další), po nichž nepřišel mráz ani v květnu. Raději ať je ještě 3 týdny nadprůměrné teplo a sucho a úroda bude, než aby bylo chladno a vlhko. Málokdo si uvědomuje, jak je důležitý právě tento měsíc a počátek května, jakožto základ celé úrody a také jako pastva pro veškerý hmyz na květech. A jak hmyz, tak pyl květů, nesnáší vlhké chladné počasí "klasického" dubna.
Navíc, loni byl u nás duben prakticky jediný výrazněji vlhký měsíc a už od půlky května bylo sucho. To raději, ať je teď teplo a sucho a ať to konec května nebo červen vynahradí. Pláč nad suchem teď není zcela na místě, byť možná začne být problémem. Já si ale nebudu stěžovat nad suchem, když může hrozit mnohem větší problém v podobě mrazíků. Až pomine nebezpečí mrazíků, tak si můžu stěžovat na sucho, ale přece si nebudu stěžovat na dvě věci naráz
.
JohnBattler:
To je dobrá otázka. Každá plodina a rostlina má svoji hranici. Meruňkám těsně po odkvětu ubližuje již -0,7°C, v plném květu asi -1,3°C, ale existují odrůdy odolné do -2,5°C v květu, což zvyšuje šanci na alespoň nějakou sklizeň po mrazovém průběhu jara. Broskve jsou odolnější, do -3°C většinou bez problémů, slivoně asijské do -3°C, evropské -3 až -4,5°C v květu, hrušně -2,5 až -4°C, třešně -2 až -3°C, višně snesou o půl stupně větší mráz a jabloně snesou mrazíky kolem-3 až-4 často bez újmy. Hrozně ale záleží na stádiu květu, popř. plodu dané odrůdy. Loni přišly mrazíky tehdy, když už jsme měli meruňky velké 2 cm, nepřežila ani jedna na několika stromech a různých stanovištích.
Co se týče poškození lesní vegetace, opět především záleží na tom, jak je vegetace daleko. Byl to rok 2011 nebo 2012 a okolo 18. května, kdy už byla vegetace opravdu daleko, jsem tehdy u Brna naměřil -4°C a známý ve Vyškově v nejnižším bodě -8°C. Různě po jižní Moravě tehdy byly mrazy -2 až -6°C prakticky všude. Zmrzla většina vinic, drtivá většina sadů a na jižním Slovensku bylo mrazové poškození po až -5°C takové, že mráz roztrhal dřevo stromů a zejména lián (révy, kiwi) a rostliny zcela odešly. Rovněž tehdy zmrzly tohoroční výhonky mnoha lesních stromů, dokonce i smrky, jedle atd. Na mnoha dřevinách se o rok až dva později objevily mrazové desky, což stromům v budoucnu může vyvolat rakovinu a mohou na to odejít. Takže tohle dokážou mrazíky v nevhodnou dobu... Bohužel se mi zdá, že je proti nim příroda velice málo "pojištěná". Jinak dnes ráno -2,3°C
. Vzhledem k tomu, že meruňky dnes nebo zítra vykvetou... to bylo těsně
.