Rade:
No já si opravdu hodně přeju, abys měl pravdu. Nicméně můj šestý smysl mi zatím spíš radí se trochu bát
Na tom, co píšeš samozřejmě ale něco je. Pokud zůstane ta situace dostatečně stabilní a výše bude pořád tam, kde je, tak ty mrazy nepřijdou. Jakmile by se stěhovala k západu k Islandu, s čímž si modely trošku sem tam začínají pohrávat, tak bude hrozit černý scénář.
Jak jsem psal, moje zkušenosti jsou trochu jiné - největší jarní mrazové "katastrofy" v tomhle století jsem tady měl v letech 2011, 2014 a 2017. Všechny tyhle roky měly velmi podobný průběh - velmi teplý a suchý březen a ještě velmi teplou první polovinu dubna. To, že máme trochu jinou zkušenost, může mít třeba důvod v tom, že já přece jen žiju v trochu jiné klimatické oblasti. Mrazy v období 20.-25.dubna u nás ještě za normálního vývoje vegetace příliš neškodí, v tuhle dobu jsou v květu maximálně třešně. Výjimkou jsou ale roky, kdy je právě vlivem předcházejícího příliš teplého počasí vegetace urychlená. To bylo například loni, a tak už první vlna mrazů v druhé půlce dubna hodně škodila. Pokud ale přijde opět jako loni ještě -3 stupně 10. května, tak bude zase všechno v háji i tady. Zajímavé je, že před rokem 2011 si pamatuju mrazy v období květu jen výjimečně, slabé mrazíky byly v květnu 2005 a pak už musím hodně dozadu až někam k roku 1997. Letos bych čekal podle dosavadního vývoje, že třešně vykvetou někdy během poslední dekády dubna, jabloně tak na přelomu dubna a května, takže tak o 1 - 2 týdny později než loni.
Co se týče výhledu na léto, tak celkem souhlasím. Suchý, stálý duben obvykle v létě následuje určitá protiváha, hlavně červenec nebývá v těchto letech moc letní.