Monokulturni lesy jsme bohuzel zdedili po nasich predcich, kteri na prelomu stoleti kompletne odlesnili nase hory a zacal se sazet jen smrk. To, ze se v tomhle duchu pokracovalo i za sociku je vec druha. Ale souvisi to s tim, ze srazek bylo vzdy dost a nikdo to neresil. Srazek bylo vlastne nadbytecne mnozstvi a neustale se odvodnovalo, kde se da. Nezalevalo ani pri cene 80hal/m3 vody, sranda, z dnesniho pohledu...
Smrk ma melkej korenovej system a suchem trpi vic a tim, jak je oslabenej, snaze kurovci podlehne. Kamos dela na sprave CHKOS a rika, ze poslednich 20 roku se sazi v podstate jen buk, dub, habr apod. Ale tim tempem, ja to sazi, to budou delat 100let.
Srovnani s Iranem trosku kulha, bych rekl. Mnozstvi srazek je na J a JZ Sumavy tak na 20% beznyho prumeru a zaroven se razantne oteplilo.
Bohuzel srazky opravdu uz padaji jen ve forme privalovych destu z bourek. A kde jsou ty casy tech nekolikadennich destu ze?
Ja bych taky rad zachytaval destovou vodu, ale resenim je pouze zakopat obri nadrz do zeme. Min. 10m3 a shromazdovat vodu od podzimu do jara. Pak si ale clovek spocita, ze takova srandicka stoji cca 60 000Kc, to uz cloveku prejde humor. Ja mam jeste na zalevani moznost brat vodu pres podruznej vodomer, cili neplatim stocny. A kdyz si clovek spocita, ze by za vodu( jen zalevani zahrady) dal treba jen 1500Kc za sezonu, cili dejmetomu 50Kc x 30m3, tak se naklady na nadrz nikdy nevrati. Voda z vodovodu zatim tece, co bude za 5-10roku vi buh. Zatim nase civilizace jede stylem po nas potopa. My navic mame jeste vrt v cca 25m. Udelali jsme ho v dobe, kdy to kolem na nikdo nemel, A ejhle, ubehlo par let a ma to kazdej druhej a jeste hloubeji. Klidne 50m, takze nam voda dojde jako prvnim. A navic ti lide mrhaji vodu jen na to, ze jim hodiny jede zavlaha jen na blbej travnik, aby byl furt krasne zelenej. Popr. to narvat do svyho bazenu. No na palici.
Ve ctv. me pri studene fronte dava Aladin 1,5mm, Norove 1,8mm.
Jsem zvedavy na pristi tyden, kdy by pocasi mohlo prinest vice deste z bourek. Teploty obecne sileny. Nedele, pondeli, no co dodat. Padne v nedeli prvni tropicky den? Nebo az v pondeli? Pro me, regulerni cervenec. Letosni duben zatim teda silenej