S bobkama jsem se ráno koukal na meteostanici, protože v 1 ráno bylo jen něco přes 2 stupně. V tu dobu jsem si říkal, jestli mám jít spát, nebo jít (se snažit) přikrýt choulostivé dřeviny... Naštěstí minimum +1,0°C, UF! Okolní meteostanice všechny 0°C, jen Domažlice měly +2, dokonce i jedna stanice v Norimberku měla -1.
Zapadni cechy: pokud byl skutečně -1°C ve 2 metrech (záleží na každé desetině a výškovém profilu a samozřejmě délce působení mrazu), tak z mých pozorování -1°C ublíží jen zcela nejchoulostivějším plodinám, jako jsou nať jakonu (hlízovitá zelenina) a nať neotužených rajčat, paprik a lilků. Pak květům a plůdkům nejcitlivějších meruněk (Velkopavlovická, Maďarská,..) a výhonky i květy "netradičního ovoce" Decaisnea fargesii, ale jinak ničemu. Třešně obvykle "kosí" až pod -2°C, jabloně pod -3°C, ořešák je choulostivější, ale ten má prakticky, jako jeden z mála, stejně choulostivé květy i celé výhonky s listy, od -1,5°C se začínají poškozovat jednotlivé výhonky, myslím si, že -1 neudělá ořešáku vůbec nic.
Vichr: Přesně tak. Naprosto to samé si říkám už nějakou dobu a rovněž jsem to tu psal.