od Rade » 30. 04. 2018 21:19
Ahoj,
poslední týden jsou maxima o dobré 4 stupně vyšší, než předpovídaná maxima modely v čele s Aladinem. Dnes měla být doslova zima, ale ráno přešla typická letní suchofronta beze srážek a se silným větrem, pak se teplota zase dostala přes dvacet. Včera téměř 28°C. A to byl dnes teplý vzduch mnohem východněji. V dubnu jsme měli štěstí na srážky a máme plných 30 mm, nicméně poslední smysluplná srážka (nad 5 mm) tu byla naposledy před dvěma týdny a sucho už je znát i zde. Ne, že by snad bylo vyléčeno z předchozích 4 let, ale díky vlhkému prosinci a lednu vydržela v půdě nějaká rozumná vláha doteď. Výhledy vlhké nejsou, ale mrazíky nehrozí a je konečně po letech zaděláno na ohromnou úrodu. Nesouhlasím zde s některými, že nás čeká horké, suché a spalující léto, myslím, že ještě v květnu, třeba na jeho konci, se to překlopí a podobě jako v roce 2013, po ne úplně odlišném průběhu dubna, nastane srážková kompenzace v květnu a červnu.
Sice je ještě brzy říkat hop, ještě jsme nepřeskočili (zmrzlíky), ale jsem rád, že mi vyšel můj tip na průběh dubna a to, že bude bezmrazý. Přestože tu mnozí už v prosinci a lednu, strašili, že jistě všechno zjara zmrzne. Tvrdil jsem, že ke konci zimy dojde ke kompenzaci a tak se také stalo. Zima se vyblbla a nyní je souvisle teplo, což se ostatně dalo očekávat.
Teplotně je duben opravdu docela extrémní a to nerad toto slovo používám. U nás bude průměr asi necelých 15°C, což je fakt na duben neuvěřitelné. Je zajímavý rozdíl mezi březnem a dubnem.
Stromy už odkvetly, kvetou už jen velmi pozdně kvetoucí jabloně, plody třešní, některých slív a meruněk už mají i přes centimetr a to je stále duben (loni však byly plody meruňky touto dobou ještě větší), broskve, nektarinky a višně mají do centimetru.
To, že je přechodně až červnové počasí, dokládá i výskyt prvních letních hub. Nejen, že od půlky dubna rostou májovky a smrže, ale od jeho třetí dekády se v Česku vyskytují hřiby kováře a dokonce i hřiby borové! Dále pečárky a pýchavky, tedy druhy, typicky se vyskytující od června!