od wenzel » 29. 05. 2018 22:00
Jak píše DIDIDI, dostali jsme další příděl a řádný. Odpoledne šla bouřka severně, my byli na jejím okraji a jen to smylo prach. K večeru jsme byli na okraji další, dalo to 3 mm. Kolem 19.30 hod. přišla bouřka, jaká tu nebyla již několik let. Prakticky hned se téměř setmělo a začal liják, který zeslábl až po 21.00 hod. Za tuto hodinu a půl spadlo 32 mm. Od té doby mírně prší intenzitou kolem 5 mm za hodinu. Bylo to velmi zajímavé, ta hlavní bouřka se nasunula od jihu a když kolem 20.30 začala slábnout, přišla jí na pomoc kolegyně z Berounska a začalo to nanovo. Vítr trouchu foukal, ale nic hrozného, spadlo i několik krupek kolem půl cm, byli mokré, beze škod. Blesků spousta, chvílema to bylo jako ve dne. Jsme již téměř na 100 mm za květen, přitom jsme tradičně suchá oblast. Včera jsem psal, že tam kde již pršelo dost minulý týden a teď prudce zaprší znovu, řeky půjdou nahoru. To jsem nevěděl, že to čeká právě nás. Kolem 21.00 se Rakovnický potok ( délkou svého toku řeka, potok jen podle názvu ) dostal na 1 SPA, ale po zeslabení deště klesl během hodiny pod něj. Dnes byl jediným tokem v republice, kde se SPA vyskytl, SPA nebyl na této řece již několik let. Oproti minulému týdnu tedy pršelo dost prudce a něco steklo, přesto nasycenost povodí na našem okrese je velká. Pokud zítra či v dalších dnech přijde další silná bouřka, SPA budou rychle zpět. Očekávám, že zítra budou bouřky velmi prudké, zatím asi nejprudší za posledních 10 dnů, záleží jen, kde se vyskytnou. Příští týden půjdu na houby, myslím že už určitě budou. Těm co mají sucho přeju vodu. Zvlášť u Prahy mě to překvapuje, většinou tam prší víc než u nás, také není tak daleko ( asi 50 km vzdušnou čarou ). Teď se na jižním okraji tohoto bouřkového systému vytváří další menší bouřky, za nimi na Šumavě také nové vznikají a směřují opět na nás. Noc bude asi veselá.