Zdravím po návratu od našich jižních sousedů. V Rakousku neznají co to je sucho, vše je tam krásně zelené. Jel jsem vlakem trasu Praha-Tábor-ČB-Linz-Salzburg-Innsbruck a ještě kousek dále. A prakticky od Tábora na jih je vše krásně zelené a sucho neexistuje. Alpy zcela zelené, potoky a řeky plné vody. Je pravda, že Alpy jsou střecha Evropy a kdyby tam bylo sucho, tak už je to s námi asi opravdu zlé. Jen tím chci ilustrovat ten letošní stav, kdy je nestandartně mnohem více srážek v jižněji položených oblastech než v těch severních.
Pro zajímavost ve Stockholmu jsou teď nonstop 30° a vypadá to tam na 4. extrémně teplotně nadprůměrný měsíc v řadě. To co se děje u nás je ještě slabý odvar.
Já si myslím, že u nás na tom ještě nejsme tak špatně. Bohužel toto fórům zdá se koncentruje lidi z těch lokalit, které jsou na tom nejhůře...Plošně to není tak strašné a čekám na čísla územních srážek za červen, které by měly prokázat srážkově nadprůměrný měsíc v mnoha lokalitách.
dididi: Odkud si vzal tato procenta srážek za celý rok? Nějak se mi to nezdá a je to hodně zgeneralizované..
Co se týče současné srážkové činnosti na Moravě, myslím že je to velmi překvapující s málokdo čekal, že to bude takto rozsáhlé. Myslím, že někde hrozí i rozvodněné toky. Srážkoměrné stanice Nýdek Filipka, Lysá Hora a Horní Lomná budou atakovat 100 mm během ani ne 48 hodin...
To pásmo jde nakonec západněji než se čekalo, ale počítám, že tady v Praze z toho nic nebude. Zde je tedy výhled jasný a to