od Troll » 31. 07. 2018 20:49
Tak zde dnes nejtepleji od srpna 2015 a druhý supertrop v řadě, k tomu i výrazně tropické noci. Tato vlna veder se plně vyrovná té z roku 1994 a možná jí může i předstihnout. Tropy již asi 13 z posledních 15 dnů dnů a 9 dní v kuse, dalších cca 9-10 dnů je ještě možných. I termínově a průběhem teplot se to stavu z roku 1994 velmi podobá. Pokud budu vážit její délku a intenzitu, podle mě se zde jednoznačně vejde víceméně už nyní do top 5 nejméně od roku 1980. Výraznější z dlouhých horkých vln byla snad jen ta ze srpna 2015 (tato bude ale zřejmě delší), srovnatelné ty z července 2006, 2010 a roku 1994. Nakonec, pokud by se vyplnily pesimističtější verze předpovědi, se zde může stát i nejdelší vlnou tropických veder v historii měření a zařadit i do top 2 (spolu se srpnem 2015).
Jinak zde na SZ se zdá, že vrcholem této vlny byl asi už dnešek s více než 37 st. zítra už by mohlo být v max. možná nepatrně chladněji, V JV. polovině ČR je dokonce možné dosažení vrcholu až v pátek či dokonce ještě později. Nicméně supertop ještě zítra velmi pravděpodobně i zde a je možný i ve čtvrtek, pátek či sobotu. Od neděle už "jen" tropy, popř. i možnost pádu teplot těsně pod 30 st., neboť by zde konečně mohlo být v rámci ČR relativně nejchladněji. Nyní už si troufám říci, že určitá změna se ke konci 1. dekády srpna snad opravdu rýsuje, jestli spadnou i nějaké srážky i zda půjde jen o krátké ochlazení před další horkou vlnou nebo o dlouhodobější ochlazení zatím těžko odhadovat. Jestli pak ještě bude nějaký supertrop v příštím týdnu, je otázka, spíše ho zde už nečekám.
O suchu už nemá cenu hovořit, horší už to být nemůže, snad veškeré potoky v okolí bez vody, neznám skoro nikoho, kdo má ještě ve studni dostatek vody a stromy suché a místy i opadané jak v říjnu. Několik let staré výsadby prakticky všechny mrtvé. Jak vypadá zelená tráva už nevím 2 měsíce a ovoce na stromech už jsem z velké části odepsal. Jsem zvědavý, co se v příštích letech vzpamatuje a co nenávratně uschlo.
Jinak s tím červencem teplejším o 1 st. než normál je to samozřejmě nesmysl, zde to bude opravdu tak 3 - 4 st. nad. Jednoznačně teplejší byl jen 2006, srovnatelné 2010 a 2015 a podle mě jen nepatrně zaostávající za 1994.