od mnej » 07. 08. 2018 22:57
Ahoj kolegové, tak jsem byl minulý týden na výletě na Slovensku, tam takové "horúčavo" nebylo, bouřky na denním z pořádku, zvlášť v Tatrách, ne nadarmo se říká, že se tam blýská, teploty okolo Kežmaroku se pohybovaly okolo 28st, a v pěti dnech, které jsme tam strávili, byly 3 bouřky s lijákem jak prase. Takže tam sucho rozhodně není. Pravda, že po cestě zpět to před Žilinou vylétlo na 34st., takže teplotní kontrast docela velký. Jinak zde v Prostějově zase v neděli šílená zálivka, já ty srážky snad přitahuji. Sotva vše trochu oschlo z předminulého slavného víkendu, tak šup a ve dvou přívalových přeháňkách, která trvala každá asi 40minut nakydalo 14,5mm. Zase jsem prskal jako křeček. Neuvěřitelné. Současného počasí si užíváme plnými doušky, protože podzim se blíží, tak hopsám s dětmi v bazénu o sto šest. Zalévat není potřeba, ještě teď máme pod stromy dost mokrou zem a trávu budu v krátké době sekat již podruhé. Vše krásně dozrává (zrovna teď češu hrušku na zahradě do bečky, neboť takovou úrodu jako letos jsem snad 8 let neměl, a další dekádu zas taková určitě nebude). Až se divím, že ten strom to byl schopný vůbec unést. Díky měsíčnímu předstihu do mé dovolené stihnou dozrát i jablka. Rovněž jsou obalené až k prasknutí. Takže za mne je současné počasí ideál. Nějaká kampaň sucho, kterou je tady hodně lidí zmasírováno, mne rozhodně netankuje. Ony ty srážky přijdou, až je budete co nejméně čekat. A nebude jich rozhodně málo. Letošní rok se zkrátka vyznačuje kontinentálním počasím s lokací srážek podle bouřek. Již v minulosti jsme to tady debatovali, že jeden takový podobný rok byl 1983 pokud si pamatuji přesně. Takže pokud se toto opakuje jednou za 35 let, není to rozhodně na mašli. Co se týká budoucího vývoje, zde na Moravě by se víkendové ochlazení prakticky nemělo projevit. Jen kosmetika v sobotu kolem 28st. Krátkodobější výraznější ochlazení na 24st. možná v úterý příští týden, ale jen na 1 či dva dny. Je to ještě daleko a určitě se to ještě upřesní. Jedincům s méně pevnými nervy bych doporučil legendární větu "To chce klid...." . CIAO.