Ahoj, tak koukám, že zase jste mne pěkně sepsuli. Nevím, jestli Prostějov má na srážky prostě jen extrémní štěstí nebo je to dáno faktorem Moravské brány, že se tady bouřky lépe nasunou a frčí k Ostravě. Čvachtat bych nechtěl, toho mám už plný zuby. Ale ten požár lesa byl v Otaslavicích a ty jsou cca 14km od Prostějova. Tam je možné, že nepršelo vůbec nebo podstatně méně než zde. Jinak co se týká požárů, mám za to, že tyto požáry jdou na vrub neopatrnosti lidí. Příroda by si porosty sama nezapálila. Je s podivem, že se dnes najde stále tolik imbecilů, kteří i přes výstrahy, které jsou vydávány, ve volné přírodě neustále zapalují ohníčky. V takové Kalifornii by mohli vyprávět. Dnes jsem např. mluvil s tenisovým kolegou, který chtěl hrát v neděli tenis a byl překvapený, že v Prostějově tak napršelo a je nehratelno, neboť u něj v Plumlově (9km od PV) spadlo jen pár kapek. Dnes nám tenis na antuce naštěstí vyšel, superbouřka jižně od PV měla rozum a nás jen okrajem lízla. Svlažily se pár kapkami jen chodníky - po delší době neměřitelné množství. Vzhledem k tomu, že bouřka byla stacionární a velmi pomalu se pohybovala, muselo minimálně Vyškovsko dostat pořádný příděl vody. Možná dnes určitě něco dostal i Kapr. Koukám, že i v Sušici musí být dnes spokojení s dešťovým přídělem. Do východních Čech bych kolegovi doporučil, že když neprší, má hrušku samozřejmě zalévat, aby plody udržela a strom mu neuschnul. Já taky zvláště v červnu zaléval (jinak bych dopadl podobně), v červenci však jen minimálně a v srpnu vůbec. Co se týká spodních vod, ty jsou v PV na velmi slušné úrovni, protože i plytká studna s nejslabším pramenem u babičky na zahradě bez problémů v červnu stačila na všechno zalévání. V roce 2015 jsem takto zalil sotva 7 stromů a studna byla na suchu. Takže i podle tohoto ukazatele poznám, že to s vodou minimálně v naší oblasti není vůbec špatné. CIAO.