od Troll » 21. 08. 2018 20:33
Tak zde na SZ už se o nějaké vyložené horké vlně moc mluvit nedá, většinou se cca od 2. dekády střídají 1-2 tropy s 1 letním dnem, tj. je sice nadprůměrně teplo, a to hodně, překvapivě i večery a noci jsou na tuto dobu velmi teplé, ale s tím extrémem, co byl od posledních červencových dnů do cca 9. 8. se to už naštěstí srovnávat nedá, alespoň zde. Nyní jsme na tom podobně jako třeba letos po většinu 2. pol. července. Srpnová teplotní statistika k dnešnímu dni by byla ale i tak asi rekordní, snesoucí srovnání snad jen s červencem 2006 a srpnem 2015, neboť zatím chybí (snad s výjimkou 10. 8.) jakýkoli průměrný natož chladnější den, drtivá většina dnů je silně až mimořádně nadnormální a zatím v srpnu 15 tropů. V dalších 3 dnech pak trop utekl jen o desetinky. Zbylé 3 dny pak letní s teplotou do 29 st. Další 2 tropy jsou pak ještě pravděpodobné. I tak 17 tropů v jednom měsíci zde bude podle mě blízko rekordu, více jich mohl mít snad jen červenec 2006, popř. nepatrně více i srpen 2015 ale i letošní červenec jich měl 16, i když mnohé těsně.
Díky citelnému ochlazení až na hodnoty, které zde byly naposledy koncem června, popř. v prvních červencových dnech se možná 2-3 teplotně slabě podprůměrných dnů zřejmě dočkáme, nicméně i když teplota v 850 hPa půjde až někam k 5 st., při zemi v nižších polohách mimo místa se zataženou oblohou či případnými trvalejšími srážkami ty max. teploty pod 20 st. většinou podle mě nepůjdou. Navíc ještě do konce srpna se rýsuje opět alespoň krátkodobý návrat letních teplot s možností i ojedinělého tropu, což už lze opět na přelomu srpna/září považovat za citelný nadnormál. Srpen zde tedy podle mě bude jen nepatrně chladnější než v roce 2015, s tím, že bych se nedivil, kdyby třeba na JV byl naopak stejně teplý či dokonce teplejší. Srážkově jsme momentálně asi na 30-40% srpnového normálu, tedy jedná se po lednu o zatím 2. nejvlhčí měsíc roku, i když i tak sucho překonává všechny myslitelné meze a zatím se stále zvýrazňuje.
Páteční fronta, pokud přinese 10 mm, bude to úspěch, v dalších dnech pak zřejmě max. pár mm, takže se to sucho (mimo vrchní vrstvu půdy) max. na chvíli stabilizuje na stávající hodnotě a pokud by se opět nad Evropou usadila poč. září další TV, může se dále prohlubovat a letní teploty s možným výskytem i lokálních tropů pokračovat ještě delší dobu.