Pěkný večer, koukám, že goodlike to pěkně odlehčil
, taky mám občas pocit, že ty mraky snad přitahuju. Když ale na dovolené buří v noci, tak mi to nevadí, protože maximálně nepopíjíme večer před aparťákem, ale v aparťáku. A navíc při takové hezké noční bouřce se dají dělat i jisté romanticky divoké věci....
Hlavní je počasí přes den a to jsme měli hezké.
Jinak opět souhlasím s Tomfikem, letos máme prostě klasické delší kontinentální léto. Vidím, že kolega Tomáš.Málek se definitivně pohysterčil. Nevím, co by říkal na přelomu 16-17.století, kdy tady bylo klima jako ve středomoří. Navíc dá přece rozum, že v létě tady bude tepleji než na Kanárech. Na ostrovech horko ztlumí okolní moře a podstatně vlhčí vzduch. Kdežto rozpálenou pevninu, navíc pěkně vybetonovanou Prahu nezchladí nic. Takže se potom nedivme, že tady máme 35st.a více, když sluníčko ty tuny betonu rozpálí na maximum. Není to tak dávno, ještě před 4 lety, kdy nebylo výjimkou, že nad Evropou bylo běžně i 5 tlakových níží současně, to mi z toho šla hlava kolem. Teď se to posledních pár let převrátilo a je zase nad Evropou více jader TV. Oteplovacím fanatikům bych taky vzkázal, že celosvětově patrně žádný nejteplejší rok letos nebude, protože v Evropě je sice teplo, ale nesmíme zapomínat, že to letos docela dost vyvažuje Antarktida, kde je v poslední době rovněž extrémní počasí s teplotami kolem -85 st. Takže i tam rekordy přepisují poměrně často. Přitom normálně tam touto dobou bývá okolo -60 st. Tento rozdíl je přitom extrémnější než teploty s odchylkou zde. Myslím, že chladného vzduchu na zeměkouli není nedostatek, jen se hromadí více na jiných místech a je navíc extrémně studenější než dříve. Jednorázové výkyvy synoptiky, jako letos, rozhodně nejsou dílem člověka. To je prostě příroda. Výhledy jsou perfektní, těch 30 st. příští týden nejspíš nebude, to bude korigováno o pár stupňů dolů. Co pamatuji, tak v podobném září 2016 to taky nebyly třicítky, ale většinou 27-28st. Čím později přijde hnusný šedivý inverzní mordor, tím lépe. CIAO.