Tato výše je a bude stabilní. Ano, přinese studený vzduch na východ a bez prochlazeného východu nelze čekat stabilní zimní počasí u nás. Předpokládám, že nad Skandinávii se neposune, aby studený vzduch z východu poslala k nám. Tyto výše vydrží zvláště v říjnu většinou dlouho a zanikají nad Balkánem postupným slábnutím.
K článku: Musím se smát tomu, že chceme bojovat s přírodou. Protože tyto klimatické změny jsou přírodní, ne lidské změny ( o podílu lidstva na nich lze diskutovat ). V devadesátých letech jsme se smáli Sovětům za jejich heslo " Poručíme větru, dešti." Teď děláme to samé, chceme poroučet přírodě. Myslím, že každý soudný člověk by si měl uvědomit, že jí neporučíme a vynaložené prostředky na nesmysly typu zachycování CO2 a jeho ukládání kamsi do podzemí či kam, jsou jen vyhozené peníze. Naší jedinou šancí je se přizpůsobit a to rychle, protože klima se rychle mění. Zatím se o všem jen mluví, ale nezaregistroval jsem nic, co by k našemu přizpůsobování přispívalo. Neberu " Dešťovku " a podobné drobnosti. Rybníky se neobnovují, spíše jich dále ubývá, přehrady se nestaví. Jen se o tom mluví. Jen u nás poblíž mají vzniknout dvě, ale kde nic, tu nic. Když má totiž někde vzniknout přehrada, postaví se proti občanská sdružení, ekologové a další a nikdo nic neprosadí. Přitom my máme prostředky na to se přizpůsobit, ale chudší země, zvláště s vysokou natalitou, na to nemají. A co udělají jejich obyvatelé? Kam půjdou? Uf, to se mi ulevilo.
Rumburak: Být tebou, spáchám sebevraždu. Ulevilo by se ti. ( Ber mě s rezervou )