Ahoj
Do Prostějova: Letos je to více či méně o náhodě, že jeho okolí má poměrně dost srážek. Dejme tomu v normálu. Zatím. Jenže je větší výpar díky teplému počasí a z toho pohledu - byť to není na první pohled vidět, vody stále ubývá. Tento trend vidím i ve své lokalitě. Ano, povrchově se nic zásadního neděje, mohu být spokojen, mám vlastně snový úhrn, ovšem místní potok a má studna si opět pomalu myslí opak. Spousta potůčků v posledních rocích zmizelo, zůstaly jen strouhy.
Výhledy se (ne)překvapivě opět horší. Po přechodném ochlazení ve čtvrtek se průměry ansámblů začínají zvedat a izobary opět otáčet směr jihovýchod. Pro nejbližší období srážky nejsou skladem, snad kromě čtvrtku. Ještě v pátek to vypadalo, že když už nic, tak nastane chladnější V proudění, které zastaví aspoň výpar. Jenže ono ne. I ecák se podvolil a tak na pondělí má pro nás nachystáno 19 stupňů. Teploty dnes dosáhnou "tropických" 15 stupňů ve výšce. Celé předpovědní období teploty mají být přes den nad 10 stupni a srážky ve čtvrtek pro jistotu vymazány úplně. S tím padá i naděje na nějakou smysluplnou změnu. Do půle měsíce nic nebude. Jen opakování scénáře teplého JV
Napadá mně paralela s listopadem 2011, kdy zde napadl pouhý milimetr srážek. jenže v té době byla aspoň inverze, ne zářijové/dubnové teploty. Ještě nakonec budu mít pravdu s nejapným vtipem o Martinovi, který letos bude bílý ... od opalovacího krému.
Ps. Průměry srážek: (žel poněkud starší, ale donedávna určitě platné)
Ono to vypadá, že si stěžuji, není tomu tak. Letos jsem sklidil víno s nezvykle vysokou cukernatostí (s ohledem na náš severněji položený region), nyní je v demižónu bez přísady cukru; jablka jsou naloženy v sudech
a letošní slivovice je z říše snů. Nebavím se o kompotech/povidlách a křížalách. Letošní úroda ořechů je neuvěřitelná. Jsem tedy rád, že zde bylo relativně více srážek a rovněž relativně chladněji, než v Čechách. Mohu nyní pracovat na zahradě a dodělávat věci, které jsem během roku nestihl ... Jsem vděčný za ty dary.
Prostě měli jsme vzácnou konstelaci příznivějších vlivů. Třeba v 2015 jsme takové štěstí neměli. V té době zde byla jak beton a vše spálené .... Úroda jen díky zalévání z vysychající studny ... tak, jak tomu bylo letos na většině území Čech i částí Moravy.
Jenže to, co je nyní není v pořádku. Aspoň ne dlouhodobě. Debt must be paid. Začínám mít obavy, aby příroda nezačla bláznit. Doufám, že se nedožiji kvetení stromů, které zažívali naší předkové ve středověku uprostřed zimy s tím, že následující rok je postihla neúroda. Nebydlíme ve Středomoří, kde takové počasí mívají po velkou část zimního období ....
tož tak