No co vám budu povídat ten JZ to je úplná tragédie. Sotva kápne, vedro, že ze mě leje pot a je to zkrátka hnus.
Samozřejmě to je ironie. Momentální vývoj je to to nejlepší co nás mohlo potkat. Ano dnes a zítra bude dost teplo, ale např. o víkendu bylo mnohem chladněji než modely dávaly a celkově nemáme zatím zaděláno na nadprůměrnou první polovinu prosince.
Chápu, že např. na SV moc srážek při těchto epizodách nemají. Ale na druhou stranu v Čechách jsou opravdu místa kde mají za letošek 300 mm i méně a tam je toto potřeba jako sůl. Na SV máte za letošek 500 mm, sice je to pro vás velký podprůměr, ale pořád při 500 mm není reálné nějaké hromadné usychání stromů, kdežto zde by toto reálně mohlo nastat pokud tato zima nepřinese dostatek srážek.
V Praze a okolí spadlo od pátku cca 15 mm, na západě jsou na tom lépe asi 20-30 mm a výše položená místa hlavně v Krušných horách ještě mnohem více. To už je slušný úhrn a velmi pozitivní je, že neustále jsou ve výhledech srážky. To už tu dlouho nebylo, že člověk kouká den za dnem na modely a jsou tam neustále nějaké srážky. Jsem za to opravdu vděčný a snad to takto půjde co nejdéle. A je mi jedno v jakém to bude skupenství.
Milovníci zimy se dočkají proudění ze severních směrů téměř jistě koncem týdne. Zpočátku to bude SZ až S a pak je to dle mě ještě otevřené zda se to překlopí na SV či ne. Každopádně půjde TV nad Skandinávii a je otázkou zda a na jak dlouho se tam usídlí. Já tedy doufám, že ne na moc dlouho, protože pokud by byla mohutná s výběžkem až k nám tak to srážky utne...