od Tomfik » 09. 12. 2018 06:39
Ahoj, bývaly doby, kdy jsem sledoval i víceromodelů než ty čtyři, co komentoval kolega, ale člověk si vystačí se třemi a to GFS,ECMWF,ICON.
Nebudu psát v podobném duchu jako kolega, protože moje pozorování je víceméně velmi podobné jeho, je napíšu hlavní body
Hlavní důraz kladu na ECWMF:
a) ve výhledu je stabilnější než GFS, pokud jeho hlavní výstup je v hladině jeho ENS bývá velmi přesný. Občas se vyskytnou silné výstřely mimo průměry ENS, pak většinou začíná výrazně měnit své výpočty.
Jeho hlavní nevýhodou je, že jeho model je dostupný jen v ořezané větvi pro ČR, nejsou vidět sumace srážek nad mapkou. Je použitelný pro nás mimo výhledu synoptiky jen díky diagramům YR.NO, ale to prostě není ono, pokud se posune fronta o X km, pak diagramy vykazují častý výmaz srážek a pak to model devalvuje, přitom kdyby byla mapa jako u GFS byl by ten model uživatelsky i přívětivy.
+ suveréně nejstabilnější model
+ nejlepší hodnoce
- chybí jiné mapy než 500hpa,850hpa,tlak
b) GFS model, který uživatelsky je nejlepší, má vše dostupné, je super.
Má hlavní nevýhodu a to ve výhledu nadhodnocuje srážky a v zimě přeceňuje tlakové níže v atlantiku, kterým dává neskutečnou sílu a navíc jich dokaže namalovat několik za sebou a každou velmi výraznou. Nespolehlivý a myslím si, že jeho kvalita šla dolů posledního půl roku a čeká se na jeho novější verzi
c) ICON-EU - super na srážky, detailní model, jen na doladění situace.
d) ALADIN - model, který je doménou ČHMI, ČHMI ho pořád chrání, přitom ztrácí ztrácí, co je super je jejich apka, ta je výborná, jediné kde vede je vítr. Tam umí. Takže ho mám jen na mobilu, občas na něj kouknu ze zvědavosti. Umí situace, kdy v čechách roste teplota a moravu je chladná.
Nejnižší teplota 7.1.2017 - -27,1C
Nejvyšší teplota 20.8.2012 - 34,7C