Dobrý den,
nejsem meteorolog, ale programátor a mám mobilní aplikaci, která měří atmosférický tlak. Aplikace funguje tak, že má definované oblasti a v rámci nich se snaží (alespoň přibližně) přepočíst naměřený tlak na tlak přepočtený na hladinu moře.
Funguje to celkem pěkně, ale když vyjíždím z dané oblasti (např. přes kopec), tak mi tam naskočí takovýto nepříjemný zub (kvůli určitým technickým detailům není možné tu pozici (a tím pádem nadmořskou výšku) určovat neustále):
(kliknutím na graf ho uvidíte celý i s osami)
Obvykle to bývá jen jedno poslední měření před odjezdem z dané oblasti.
Jakou byste doporučili strategii pro odfiltrování takových outlierů (aby ale byla platná i pro tropické oblasti, ta appka se používá na celém světě).
Zkoušel jsem klasické odfiltrování, že co je mimo 3 směrodatné odchylky od průměru, je outlier, ale to moc dobré výsledky nedává.
Napadlo mě tam (vzhledem k tomu, že atmosférický tlak je celkem specifická veličina) dát normálně natvrdo omezení, že každé hodnota, která se liší víc než o X hpa, je outlier.
Otázkou ale je, kolik dát to X.
Podotýkám, že jsem z hlediska meteorologie celkem laik a proto možná nevím o nějakých lepších přístupech, které se v meteorologii běžně využívají, proto se ptám tady.
Díky za každou podnětnou připomínku.