Dnes jsem absolvoval pravidelnou vycházku po krajině na úpatí Blanského lesa poblíž Českého Krumlova. Se sněhem je to asi tak, jak píše Troll- nad 600 m víceméně souvisle. Ve středních polohách zůstal sníh zejména v údolích a na severních svazích, naopak jižně orientované svahy jsou holé a rovné plochy jsou tak trochu "šrafované". Zimu jako celek však v místním kontextu musím hodnotit zcela opačně. Počet dnů se sněhovou pokrývkou je tady nadprůměrný, vyloženě teplé dny po polovině listopadu bych spočítal na prstech. Dlouho jsem nezažil, aby mi celý leden ležel sníh na většině plochy zahrady (550 m. n. m) A také jsem dlouho nezažil zimu, která by vytvářela tak příznivé podmínky pro budoucí vegetací - hodně vláhy a teplota tak akorát - žádné úlety do tepla ani do mrazu. Naopak úplně nejhorší byl v tomto směru start roku 2017, kdy v lednu půda promrzla do hloubky a v únoru stékal déšť po zledovatělém povrchu pryč.
Můj laický odhad byl, že žádné delší mrazivé a suché období nepřijde.Nejspíš to tak bude (alespoň prozatím), ale zároveň nepřijde ani žádné výrazné teplo, zkrátka nic, co by teď radikálně změnilo průběh zimy.