Tak bylo fajn si tenhle tyden zajet na hory, v podstate temer idealni podminky, takove jsem uz dlouho nezazil.

mraz a plno snehu. Zeshora Jizerek pak taky bylo videt, jak ruznoroda je letosni zima jen na par km a par m vysky. Nekde vubec nic, jinde haldy snehu i vse mezi tim, na par kilomentrech...
Predpoved, no, nic moc. Vysledek vsech ted nejasnych situaci kolem SSW je pak pro nas v podstate typicky... teplo. Skoda, zem uz celkem promrzla, tak muze zase zmeknout... Koukal jsem zbezne na tu Ameriku, moje "srdcove" Toronto a tam budou mit maxima pristi kolem -10C a k tomu obcasne snezeni, ve meste a na 43st s sirky... Dokazu si to zive predstavit, s tim vetrem, no to potes. Nemuze uz byt nahoda, ze str. Evrope rozbity vortex vetsinou zimu neprinese. V minulosti jsem spekuloval nad blizkosti Sahary, roli by mohl hrat i fakt, ze sever Evropy se brutalne oteplil a misto pevneho kompaktniho ledu tam je tedka spis more, tak nevim. Fakt je, ze Amerika je mnohem kompaktnejsi kontinent, podobne jako, kdyz do V Asie foukne ze Sibire
No, i tak zatim hodnotim letosni zimu jako celkem normalni, byt ani dalsi tyden se ladovska idyla rozhodne konat nebude. Kazdopadne i tyto situace k nasi zime patri... Nekde snih je, nekde ne, na horach je ho spousty a jeste bude. Snad zima jeste v dobrem prekvapi. No a vikend, musim uznat, ze nekteri tu tak vysoke teploty avizovali docela dopredu, dobra prace! Prislo mi divne, ze by melo prset a byt pritom pod nulou, to se u nas (myslim tim nasi lokalitu) bezne nestava. Pri +4 mozna jiz zitra, se to rozhodne nestane. Tesme se na dalsi