Je potřeba probrat se do reality roku 2019. Tato zima bude v kontextu následujících let spíše mezi těmi lepšími a počítejte, že bude mnohem více nezim než těch vašich vysněných zim. Vždyť se severní polární oblasti oteplili již asi o 6°C odkud čekáte, že se ta zima vezme?
To co se teď odehrává v USA je anomálie a ta bublina studeného vzduchu co tam je je prakticky ten nejchladnější vzduch na severní polokouli. Ještě je podobná bublina na východní Sibiři, ale jinak zbytek severu má teploty 850 hPa silně nad průměrem.
Takže buďte rádi za letošní podařenou zimu. Klidně příštích 5 let nemusí přijít lepší. Ale jasně, že letos je to dost nevyvážené západ vs východ. Ovšem západní polovina ČR má spíše oceánské klima a je normální, že tu není souvislá sněhová pokrývka delší dobu. Já jsem rád, že žiji v té polovině ČR s objektivně lepším klimatem k životu. Bohužel nás letos sucho postihlo více než východ, ale to se může brzy otočit.
Jinak jak jsem psal, že Ecák zteplal, tak si to teď klasicky s GFS prohodili. No zdá se, že nějaký ledový den tu ještě padne, ale zatím bych na to nevsadil moc peněz. Tak si užijte poslední záchvěvy zimy.
Jinak zde dnes parádní počasí. Na noc zataženo a ráno vylezlo slunce. Teplota se dere nahoru jsme na +2,5°C. Chtělo by to ale už nějaké srážky, tak ta neděle vypadá nadějně. ICON dává 14 mm neděle + pondělí.