Zdravím z Prostějova, kde zbyly jen kopky sněhu. Koukám, že rozhodčí Varel vzal otěže pevně do svých rukou. Tolik výstrah jsem tu od něj za celou dobu, co to tu sleduji, ještě neviděl. Dnes bombastický den, už si ani nepamatuji, kdy bylo zde 10st.. Byla to příjemná změna po dost vymrzlých uplynulých dnech. Ještě ve čtvrtek večer bylo -9,6st. Čechám zásyp přeju, konečně Aahaz přijde o munici "a la teplo" a bude uspokojen sněhovým nášupem. Tady momentálně už zhruba 45 minut silně prší, srážkoměr nacvakal skoro 4mm, hledím, vždyť modely žádný srážkový nášup pro Prostějov a Moravu obecně nemají. Teplota sletěla rázem z 9st. na 5st. Nějak se mi to nezdá, aby to rozhraní nešlo nakonec více východně, jak předpokládal v některých příspěvcích Tomfik. Studuji družici a radar a zjišťuji, že nad severním Jadranem zuří slušné bouřky. Předpokládám, že to je to pásmo, ze kterého by měla v být v Čechách kalamita. Celé se to posouvá na sever...ovšem, aby Alpy nakonec nezměnily směr těch srážek. Celá ta níže celkově svým chováním mi připomíná klasickou letní zvlněnou situaci, která se velmi špatně předpovídá. Docela bych řekl, že být teď léto, tak v Čechách je 15st a na Moravě 34st. Tyto níže jsou často nevyzpytatelné. Snad to tedy pro Čechy dobře dopadne. Příští týden návrat relativně zimního počasí. Slunce bych uvítal, bahna je všude víc než dost. Oteplení na příští víkend bych zatím vůbec neřešil, protože trvanlivost modelů je v současné době ještě kratší než krátká
CIAO.