Zdravím po delší době.
Byl jsem si odskočit za teplem na Tenerife. Trochu jsem se obával toho jak tu letos psal Tomáš Malek, že je zde stejné klima jako na Kanárských ostrovech aby nám tam nebyla zima, ale naštěstí neměl pravdu.
Ne samozřejmě tohle srovnání bylo naprosto mimo. Nicméně počasí se nám tam až tak "nevyvedlo" místo běžných únorových maxim okolo 21° jsme tam měli 6 dní 24-25°C a jeden den dokonce 31°C. Nastal jev zvaný Calima, kdy je tlaková výše nad Afrikou a proudil tam super teplý vzduch od JV, byla velká prašnost a za celý týden nebyl na nebi jediný mráček. Takže slunce jsem si užil až moc a ani vysoko v horách nebylo příjemně na delší tůry. Nicméně klima je tam opravdu zajímavé a je tam názorná ukázka srážkového stínu. Jih ostrova je prakticky poušť, protože přes pohoří s horou Teide (3700 m) na jih neprojdou téměř žádné srážky. Kdežto severní a západní pobřeží ostrova na návětrné straně ostrova je krásně zelené. Je to opravdu markantní rozdíl a ta změna proběhne na několik málo desítkách km jen co objedete hory. Každopádně klima je to s kontinentální Evropou nesrovnatelné a rozhodně lidem co moc nemusí zimu doporučuji. Pokud je Azorská TV ve své obvyklé poloze, tak je tam touto dobou opravdu příjemně.
Omlouvám se za offtopic, ale ono to částečně souvisí s počasím u nás. Ten super teplý vzduch totiž z Afriky putuje přes Atlantik až sem k nám do střední Evropy. Cestou samozřejmě trochu zchladne, ale nad relativně teplým Atlantikem to není o moc. Proto teď celá Evropa zažije nadprůměrné teplo. Výhledy jsou jasné a slunce si teď užijeme my všichni. Ale víte co se říká, kam nechodí slunce tam chodí doktor. Takže zase bych to tak nezavrhoval, že bude pár dní slunečno. Samozřejmě co je zcela nežádoucí, aby se zde probudila vegetace, ale celodenní průměry zas tak vysoké nebudou a snad toto nenastane. Samozřejmě nesmí to trvat příští 2 týdny to už by byl problém. Myslím, že je vhodné tomu dát pár dní a ona se nějaká změna na obzoru objeví. Srážky jsou neskutečně potřeba do jarní sezóny a zima dala naději, že Atlantik by mohl být letos živější.
Jinak nechápu názory lidí, že nastávající období a březen obecně je hrozné. Konečně se dny prodlužují, více světla nám dodává energii a dá se už pomalu něco dělat venku. A ty březnové teploty okolo 10°C jsou na práci venku super. Každý má rád něco jiného, ale já to nikdy nepochopím jak si někdo užívá zimní období kdy má den 8 hodin a navíc je 90% dní šedých bez života. Jasně se sněhem je to hezčí, ale denní světlo to opravdu nenahradí.