Ahoj,
Jo zima95/96
V tu dobu jsem se stěhoval do Orlové, rekonstruoval nově koupený byt, takže dost vzpomínek. Jedna z nejlepších zim, co jsem vůbec zažil. Především nejdelší. Ano, posledního října už padaly sněhové vločky a v prvním týdnu listopadu pár dnů se sněhovou pokrývkou. Pak padl dekl a inverze, kdy nejtepleji bylo mezi 12 až 16. 11 s maximy na 12 stupních, 17 navečer už opět padal sníh. A ten vydržel v kuse ležet ať už v souvislé či nesouvislé vrstvě do poloviny dubna, přičemž na stinných místech v lese, jsem jej našel ještě okolo 25.4. Ještě 15.4 sněžilo a to byla poslední palba.
Top v délce trvaní sněhové pokrývky. Je pravda, že nepřesáhla půl metru, jako v zimě 05/06, ani mrazy nebyly tak silné, navíc část ledna 96 byla relativně teplá, kde od 7 do 12 zde převládala teplá jižní advekce, kterou překryla pak inverze a v anticyklonálním módu za doprovodu jen slabých srážek to vydrželo do února, ovšem při klesajících teplotách.
Únor byl mrazivý, bez větší oblevy, toto pokračovalo do března, kdy na začátku měsíce zde byly krásné a vydatné sněhové přeháňky ve stylu bílé tmy
, ještě na začátku kalendářního jara zde bylo regulérních 20-30 cm sněhu, souvislého firnu, kterému se nechělo dolů. Pak přišlo sice oteplení s deštěm, ovšem sníh odolal, aspoň v vrstvě nesouvislé, aby pak na začátku dubna zde nakydalo 30 cm čerstvého sněhu
Pak před velikonocemi obleva a zbytek vše výše řečené ...
Předjaří trvalo snad 10 dní? V každém případě na konci dubna kvetly stromy. Ono se výrazně oteplilo ke konci měsíce a úroda byla více, než slušná, přestože léto 96 patřilo mezi jediné vyloženě podnormální v posledních 38 rocích. (Pokud pominu léto 2010, ovšem tehdy byla výrazná tropická vložka, která v 96 rozhodně nebyla přítomná - ale tam se to motalo spíše okolo starého normálu, než vyloženě pod ním)
Rád bych se ještě něčeho podobného dočkal.
Mimochodem - krásná situace, není liž pravda?
Tož tak
A.
Ps. Nový 18z GFS je opět teplejší a v podstatě ruší možnost ochlazení po 20,2.