Tak dnes jsem si užil nádherný pracovní den venku, ráno sice -2°C to jsem byl klasicky navrstven, v 10 hodin už mi začínalo být vedro a odpoledne už to bylo na regulérní převléknutí. Na triko jsem si tedy ještě netroufl, ale asi se to dá pokud je člověk neustále na slunku a fyzicky něco dělá.
Co se týče výhledů. ECMWF má již 3 výstupy v řadě ochlazení od příštího čtvrtka, GFS stále jede teplo. Nějakou formu vyššího tlaku nad Skandinávií tam na středu mají oba modely a vlastně i ICON. Ale pořád mi ta Ecákova varianta s tím, že ta TV zmohutní a pošle sem SV proudění nepřijde jako moc pravděpodobná. Uvidíme co večerní výstup, podle mě od ochlazení ustoupí. Pokud to ještě podrží, tak se můžeme bavit, že už to je to relativně reálný scénář. Nicméně co se sucha týče ona ani tato varianta nenabízí žádné srážky. Ale je jasné, že lepší když je chladněji a beze srážek než když je 10-15°C.
Atlantik je minimálně na příštích 8 dní bez šance do Evropy něčím prorazit. Což je obrovská škoda, protože se tam budou točit velice hluboké TN. Podívejte se co v celém Atlantiku naprší dle srážkových výhledů a vše jen bezúčelně spadne do moře, kdežto skoro v celé Evropě nespadne nic.
Nicméně ať to dopadne jakkoliv myslím, že je na místě si nadcházející slunečné dny užít.
PS: Koukám správně? stanice ČHMÚ Plzeň - Mikulka měla dnes přes 14°C a dosavadní rekord byl pro 15.2. 9,6°C.
Těch rekordů asi dnes a v příštích dnech padne více, ale aby to bylo překonání rekordu o více než 4° je extrém...