od Troll » 08. 05. 2019 19:27
Tak ono je chladno sotva týden a už to je pro někoho ten největší problém? Problém je spíše naopak převládající teplo až extrémní teplo a příliš pokročilá vegetace. Holt po několika měsících tepla jednou přišlo pár chladnějších dní. Kdyby nebylo od února takové teplo a teploty místo o 2-4 st. nad normálem byly třeba o 3 pod. , moc by toho nyní nezmrzlo. A do 15. 5. mají mrazíky i v nížinách prostě nárok, ať se nám to líbí nebo ne. Samozřejmě, loni jsem sázel rajčata v 750 m. n. m. v pol. dubna a krásně rostla bez nebezpečí mrazů, jakkoli jsem z toho měl na jednu stranu radost, byl to extrém, letos těch dnů kdy i v nížině alespoň někde mrzlo sice v květnu už bylo několik, ale prostě se s tím musí počítat. Byly už i chladnější počátky května. Jako další problém proč v posledních letech rostou škody mrazem je i ústup od původních odolných a pozdnějších odrůd, které se pěstovaly ve zdejších podmínkách po mnoho desítek let a rozšíření nových, často s důrazem na jejich ranost a zároveň mnohdy náročnějších, protože si údajně zákazníci žádají např. české jahody už poč. června a ne v červenci, kdy dozrávají pozdnější odrůdy, kvetoucí až v druhé pol. května...
Právě naopak zejména díky teplotám kolem 10-12 st. v nejteplejších oblastech a oblačnosti se i přes jinak spadnuvších jen pár kapek v minulých dnech neprohluboval deficit sucha. I když možná někde na V jsou místa, která suchem netrpí, většina ČR ale i dalších míst ve střední Evropě trpí jedním z nejkatastrofálnějších such za mnoho desítek let a to máme teprve kveten. Takže za mě ať nižší teploty (doprovázené oblačností a srážkami) trvají, o teploty 20 st. + a jasno fakt zatím nemám zájem, bez vydatnějších srážek ničemu nepomůžou, ba naopak.
Co se týče výhledu, srážky se do modelů postupně začínají vracet, zejména na neděli, uvidíme. Mrazů se zde už nebojím a nějaké výrazné sucho a teplo od pol. měsíce se naštěstí také zatím nepotvrzuje.